Nieuws

TV tip: De nieuwe wildernis

Van maakbare polder naar een ‘natuurlijk’ landschap. Onder de rook van Amsterdam, in de drooggelegde Flevopolder, speelt zich een uniek experiment af: natuur mag hier zijn gang gaan. De documentaire over dit experiment, De Nieuwe Wildernis, draait nog in de bioscopen, maar is de komende weken ook op TV te zien, beginnend met deel 1 op woensdag 11 december.

Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de dieren die leven in het natuurgebied De Oostervaarderplassen. Het is een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt, maar in de winter een grimmig landschap. Er is dan minder voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen (vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa) keuzes moeten maken. De ‘kringloop van het leven’ in de Oostvaardersplassen wordt schitterend in beeld gebracht.

De vraag is wel hoe natuurlijk deze 'nieuwe wildernis' nu echt is. Zo is er een hek rondom het natuur, waardoor de dieren bij schaarste niet naar gebieden kunnen met meer eten en de (zwakkere) dieren van honger omkomen. Natuurlijk zegt de een, tegennatuurlijk zegt de ander.

Woensdag 11 december 20.30 Ned.1 De nieuwe wildernis deel 1
Woensdag 18 december 20.30 Ned.1 De nieuwe wildernis deel 2
Woensdag 25 december 20.30 Ned.1 De nieuwe wildernis deel 3