Nieuws

VKG Architectuurprijzen uitgereikt

Greiner van Goor Huijten Architecten, Teeken Beckers Architecten en H-Kwadraat Architectuur hebben de VKG Architectuurprijzen 2013/2014 gewonnen, in respectievelijk de categorie├źn Nieuwbouw, Renovatie en de Publieksprijs.

Foto: Hans de Vries, Get in the Picture

Winnaar in de categorie Nieuwbouw is Kliniek GGZ Delfland in Delft door Greiner Van Goor Huijten architecten. Voor opdrachtgever GGZ Delfland maakten zij een kliniek voor 140 personen in een openbaar park. Esthetisch gezien vindt de jury de kliniek zeer sterk: het terugdetailleren achter het metselwerk, het diepleggen van de kozijnen, maar ook werken zonder een rand kunnen de jury zeer bekoren.

Winnaar van de VKG Architectuurprijs in de categorie Renovatie is de bestaande Wijk van Morgen in Kerkrade door Teeken Beckers Architecten. Voor opdrachtgever HEEMwonen is op basis van bouwfysische uitgangspunten is een vernieuwend renovatieconcept ontwikkeld. De kunststof kozijnen zijn samen met de installaties volledig geprefabriceerd in de gevelelementen, die op het werk in een keer zijn geplaatst. Renovatie kon daardoor in tien dagen worden afgehandeld.Deze methode van renovatie acht de jury een voorbeeld voor andere.

De Publieksprijs is voor wooncomplex Riga in Tilburg door H-kwadraat Architectuur, gemaakt in opdracht van Komar Vastgoed. Met 265 stemmen eindigden zij bovenaan de lijst met genomineerde projecten.

De VKG Architectuurprijs wordt sinds 2005 uitgereikt aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) een belangrijk onderdeel uitmaken van het ontwerp. Met de prijs de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) positieve aandacht vragen voor de mogelijkheid van kunststof.

De jury voor deze achtste editie bestond uit Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect, Albert J. Zegelaar, directeur VKG, Wim van den Bergh, professor
RWTH Universiteit Aachen, Joost Ector, eigenaar Ector Hoogstad Architecten en Marianne Loof, partner LEVS architecten,voorzitter commissie Welstand en Monumenten Amsterdam en bestuurslid BNA.