Feature

ArchiNed’s top 10 van 2013

Op veler verzoek, de top 10 van meest gelezen artikelen op ArchiNed in 2013.

foto Jack Keene

We zijn overstag gegaan, met frisse tegenzin. Wij geloven niet dat cijfers de enige manier is om het belang van iets uit te drukken, maar dat ze gehanteerd worden bij gebrek aan beter, om discussies te vermijden. Cijfers liegen immers niet. Toch? De onderstaande top 10 van best gelezen ArchiNed artikelen in 2013 is gebaseerd op de gegevens die Google analytisc ons verstrekt.
 
Op
10
Changing times for the Berlage Institute. Het naar het Engels vertaalde interview dat ArchiNed had met Rob Docter over het oude en het nieuwe Berlage, en tijden die veranderen. Het interview werd 14 mei 2012 gepubliceerd.

9
Collectiegebouw Boijmans van Beuningen – de kolonisatie van de leegte. Waar houden we de leegte? Waar verdichten we? Waar zorgen we dat er plek blijft voor het onverwachte, voor wat we niet onder controle hebben? Waar houden we de ruimte binnen de stad? Discussie over deze vragen wordt nog altijd in Rotterdam niet gevoerd stelde Lara Schrijver in november.

8
Heel verrassend, een artikel dat op 8 oktober 2009 werd gepubliceerd: The High Line, een stadswandeling in het spoor van New York. Khoi Tran over het succes van The High Line.

7
Mine Kafon, Your Kafon. Timo de Rijk schreef half februari een artikel over de staat van het designonderwijs. Directe aanleiding voor zijn betoog was de opname van de Mine Kafon in de collectie van het MoMa. Vele reacties volgden, waaronder die van Arjen Oosterman (ArchiNed 19 februari). De Rijk reageert en pleit voor een integere en kritische opvatting van het ontwerpen die de volle kracht en waarde van design in stelling kunnen brengen.

6
Explosies in het designonderwijs. Het opiniestuk dat Arjen Oosterman schreef naar aanleiding  van het  artikel van Timo de Rijk in het NRC Handelsblad. 

5
Het overbodige vernieuwen. De reactie van Dirk Follet op het opiniestuk Een overbodig beroep?

4
Een overbodig beroep? Jasper de Haan over het beroep architect: nut, noodzaak, status en scholing.

3
De bouw in de slachtofferrol. Het opiniestuk van Menno Rubbens waarin hij zijn vraagtekens zet bij cijfers die deskundige hanteren. Hiermee wordt volgens Rubbens een onterecht beeld opgeroepen van dreigende woningsnood. De roep om de bouw en met name woningmarkt met overheidsgeld te stimuleren is dan ook onzinnig.

2
De recensie van Xander Vermeulen Windsant over het Museumkwartier in Den Bosch.
In het Museumkwartier zijn het uitgebreide Noordbrabants Museum en een lang gezochte permanente plek voor het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch verenigd op één plek in de Bossche binnenstad. Dertien jaar na de eerste ideeën vormen zij nu het zelfbenoemde nieuwe culturele hart van ’s Hertogenbosch.

En op 1, (5.944 maal gelezen)
Oproep aan jonge ontwerpers: Reveil! Het opiniestuk van Frederik Pöll dat op 3 juni werd gepubliceerd. Waren prijsvragen eens een middel voor architecten om een opdracht te verwerven, tegenwoordig worden ze door opdrachtgevers steeds vaker ingezet om ideeën gratis te oogsten, waarbij de architect zelfs als hij/zij wint met lege handen achter blijft. Frederik Pöll roept op tot een boycot.