Kijk & Luister

Drop City

Het nieuwe SBS-programma Utopia staat niet op zichzelf. Overal ter wereld zie je nieuwe gemeenschappen ontstaan en ze hebben eigenlijk allemaal één ding gemeen. Ze willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn en zo min mogelijk afhankelijk van de ‘normale’ maatschappij.
Dat laatste was ook precies wat een groep jonge kunstenaars eind jaren ’60 voor ogen stond toen ze een nieuwe woongemeenschap Drop City startten die gestoeld was op verwondering en los moest komen te staan van alle clichés van The American Dream.

Ver weg van de bewoonde wereld in de schitterende uitgestrektheid van Colorado bij het dorpje Trinidad vonden ze een stukje land en begonnen te bouwen aan hun ideaalstad, Drop City. Het groeide in een paar jaar uit tot een verzameling kleurrijke, geodetische koepels opgebouwd uit regelmatige drie en vijfhoekige vormen en gemaakt uit (hergebruikte) materialen die overal in de omgeving gevonden werden.

Van Drop City is nu niks meer over maar gelukkig werd veel vastgelegd op 8mm filmpjes. Bekijk hier een deel uit de BBC reportage Towards Tommorow uit 1968 over Drop City.