Nieuws

Atelier Pro wint Europese aanbesteding in Saarbrücken, Duitsland

Atelier PRO is als winnaar uit de bus gekomen bij de Europese aanbesteding voor het hoofdkantoor van verzekeraar IKK in Saarbrücken.

Beeld: Atelier PRO

Het hoofdkantoor wordt gevestigd in het Quartier Europabahnhof, een gebiedsontwikkeling ten noorden van het centraal station, nabij het centrum. Het voormalige spoorwegemplacement met diverse historische gebouwen en ruïnes van de Deutsche Bahn is getransformeerd in een nieuw kennis-, cultuur-, kantoren- en bedrijvenpark. De locatie met twee kavels voor IKK vormt de sluitsteen van het Quartier Europabahnhof.

Het gebouwencomplex bevat in totaal zo’n 16.500 m2 kantoren, ondersteunende functies, een klantencentrum en een ondergrondse parkeergarage voor 150 auto’s. Het ontwerp van atelier PRO houdt rekening met de randvoorwaarden die gesteld zijn zoals maximale hoogten, leidingentracés en beperking van geluidsoverlast van treinspoor en wegen. Hierdoor ontstaat een sculpturaal bouwvolume rond twee centrale atria, dat zich verschillend presenteert naar de invalswegen van het centrum, de diverse sporen en aan de Europa allee, de centrale ontsluitingsas van het gebied. De semi-geklimatiseerde atria fungeren als ontmoetingsruimte en uitloop van het restaurant. De daken van de atria kunnen ’s zomers open.

Op de kleinste kavel staat een monumentale watertoren, afgewerkt in ‘Sandstein Verblendung’, de karakteristieke bruinrode natuursteen waarmee veel historische gebouwen in Saarbrücken zijn uitgevoerd. In de prijsvraag werd een nieuwe bestemming voor deze watertoren gevraagd en om de watertoren te betrekken bij de nieuwbouw. De watertoren wordt in het ontwerp van Atelier Pro verhoogd met een glazen dakopbouw voor een conferentieruimte en verbonden met een nieuw klantencentrum voor IKK Süd-West. Dit klantencentrum heeft een vergelijkbare gevel als het hoofdkantoor, maar krijgt een meer industriële uitstraling door toepassing van Corten-staal.