Feature —

Spiegelhuis

Bron: Johan Selbing

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer een spiegelhuis, ontworpen door Johan Selbing en Anouk Vogel.

Wat?
Het Spiegelhuis is een vrijstaande woning, aan de buitenzijde geheel bekleed met spiegelend glas. Voor het interieur van het huis is er voor berken multiplex beplating gekozen, met op maat gemaakte kozijnloze deuren en een gevlinderd betonnen vloer.

Waarom?

Het project is een oefening in het maken van een extreem gereduceerde architectuur. Er zijn geen compositorische effecten van het samenstellen van gevelelementen, geen aanduidingen van functie of structuur, geen tastbare materialiteit, en geen ornamenten. Het exterieur refereert aan niets anders dan precies wat je ziet: een vorm, vaag waargenomen door gebroken perspectieven die bewegen als men rondom het gebouw loopt.

Waar?
Het Spiegelhuis ligt in de wijk De Eenvoud in Almere, op een open plek in een bos in Noorderplassen-West.

Wanneer?
De Eenvoud is in 2005 begonnen als prijsvraag, en is de opvolger van de experimentele woningbouwwijken De Realiteit en De Fantasie in Almere. De winnaars kregen de mogelijkheid om hun ontwerp te realiseren, maar moesten hiervoor zelf bewoners vinden. De bouw is in 2012 gestart en heeft iets meer dan een jaar geduurd.

Bijzonderheden
In de uitwerking is het oorspronkelijke winnend ontwerp gedeeltelijk aangepast voor een bewoner met een spierziekte met onvoorspelbaar verloop. De woning is daarmee in detail uitgewerkt met oog op optimale toegankelijkheid en compact wonen, zonder de uitstraling te hebben van een typische gehandicaptenwoning.

Achter de glazen bekleding op de langsgevel zit een verborgen ‘spionraam’ met zicht op de straat en de andere kavels.