Nieuws

Nederlands-Zwitsers stedenbouwteam ontwerpt nieuwe woonwijk in Zwitserland

Het Nederlands-Zwitsers stedenbouwkundig ontwerpbureau Atelier Van de Wetering heeft een grote prijsvraag voor een nieuwe woonwijk in Zwitserland gewonnen. Het gaat om de ontwikkeling van strategisch gebied nabij het centrum en het station van de gemeente Niederglatt.

Afbeelding: Van de Wetering Atelier für Städtebau

Vier interdisciplinaire teams werden uitgenodigd. Het nederlands-zwitserse stedenbouwbureau Van de Wetering, atelier für Städtebau kwam daarbij als winnaar uit de bus. Hun ontwerp combineert met verschillende hofjes en open bouwblokken landelijke en stedelijke bebouwingstypologieën. Met de hofstructuren ontstaan rustige gemeenschappelijke binnenplaatsen. Tegelijkertijd zijn geen nieuwe straten nodig, een belangrijke voorwaarde voor het bouwen binnen de geluidsgrenzen van het vliegveld. Tussen de hofjes ontstaat een groene ruimte, waarmee aangrenzende wijken en belangrijke functies (scholen, station) met elkaar verbonden worden. Met een brede parkzone is de wijk bovendien verbonden met een regionale groenverbinding tussen het heuvelland Eschenberg en het riviertje Glatt.

De jury waardeerde vooral het precieze samenspel tussen bebouwing en buitenruimte, de gepaste lokale en regionale landschappelijke inbedding en het simpele ontsluitingssysteem. Met hofstructuren  wordt bovendien goed op de marktsituatie gereageerd. Ook laat het ontwerp zien, hoe een combinatie van hoge dichtheden en dorpse structuren mogelijk is.

De prijsvraag vond al in 2011-2012 plaats, maar vanwege de ligging binnen de geluidsgrenzen van het vliegveld van Zürich was nader onderzoek nodig. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. De opdracht zal nu leiden tot een algemeen masterplan en de uitwerking van deelprojecten door Van de Wetering.