Feature

Groot Museumpark en Melk & Vuur

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer ‘Groot Museumpark’ en ‘Melk & Vuur’, twee interventies die een nieuw perspectief op het Museumpark Rotterdam bieden. Te zien tijdens de Museumnacht Rotterdam.

Wat?
Het Nieuwe Instituut heeft twee teams van Rotterdamse kunstenaars, ontwerpers en theatermakers uitgenodigd om een vooruitblik te geven op de toekomst van het Museumpark.

‘Groot Museumpark’ van Observatorium en De Urbanisten bestaat uit twee tuinen om het Museumpark te vergroten èn intiemer te maken: één tuin op de kruising Museumpark-Westersingel en één tuin tussen het Boijmans van Beuningen en het Nieuwe Instituut.

‘Melk & Vuur’ van de kunstenaars Yasser Ballemans en Maurice Meewisse en theatermaker Daan Draait is een ‘vuursculptuur’: kampvuur, ontmoetingsplek en sculptuur ineen. Rondom de ‘vuursculptuur’ is via koptelefoons een voorstelling te horen waarin verhalen worden verteld over het verleden, het heden en de mogelijke toekomst van het Museumpark.

Waarom?
Nu de toekomst van het Museumpark met de mogelijke komst van een nieuw gebouw volop in discussie is, wil het Nieuwe Instituut nieuwe perspectieven op het Museumpark bieden.

Onderzoek laat zien dat het Museumpark de laatste honderd jaar steeds kleiner is geworden. Observatorium/De Urbanisten willen laten zien dat het park weer groter kan worden, namelijk door ‘parkvingers’ die zich uitstrekken tot de entrees van het gebied. Observatorium/De Urbanisten willen de bezoekers van het park laten nadenken over wààr het je het park ook kunt laten beginnen. Met twee tijdelijke tuinen toont het team een voorbode van het ‘Groot Museumpark’, waarbij het park bijvoorbeeld al begint bij het nabijgelegen Eendrachtsplein. Dan zijn het Parkhotel en de musea van Rotterdam niet gelegen rond het park maar in het park.

‘Melk en Vuur’ is een pleidooi voor het zichtbaar maken van de kennis van de verschillende instituten in/rond het park. Vroeger was er aan het Melkkoppad (in het huidige Museumpark) een boerderij waar de Rotterdams melk en room kochten en elkaar ontmoetten. Met ‘Melk en Vuur’ moet het startschot vormen (‘het vuurtje aanwakkeren’) van een ‘groot programma’ van samenwerkingen en ontmoeting in het park, zodat het Museumpark in de toekomst de plek is waar Rotterdammers letterlijk kennis kunnen maken met elkaar en de werelden van kunst, educatie, gezondheid en wetenschap.

Waar?
De (tijdelijke) interventies bevinden zich in en rondom het Museumpark, Rotterdam. ‘Groot Museumpark’ van Observatorium/De Urbanisten bevindt zich op de kruising Museumpark/Westersingel en tussen het Boijmans van Beuningen en het Nieuwe Instituut. ‘Melk & Vuur’ is te vinden aan het begin van het Melkkoppad.

Wanneer?
De tijdelijke interventies zijn te bezoeken tijdens de Museumnacht Rotterdam op 8 maart van 20.00 tot 02:00 uur en de dag erna, 9 maart, van 12.00 tot 17.00 uur.

Bijzonderheden:
Omdat mensen elkaar vroeger in het park ontmoetten om melk te drinken, wordt er bij ‘Melk en Vuur’ tijdens de Museumnacht warme melk met anijs uitgedeeld.