Nieuws

MVRDV winnen wedstrijd transformatie ‘Hamer en Sikkel’ fabriek in Moskou

MVRDV ontwierp een stedenbouwkundig plan dat het industriële erfgoed van de 58 hectare grote areaal respecteert en ruimte maakt voor 1,8 miljoen m2 programma. Donstroy Ontwikkelingsmaatschappij voorziet in een investering van 180 miljard roebel en een gefaseerde oplevering van het totale plan tot aan 2021.

Winnend ontwerp

De in 1884 gebouwde staalfabriek Serp & Molot in Moskou, was een belangrijke plek tijdens de Russische revolutie. De afgelopen decennia verviel de fabriek langzaam. Hoe kon de opmerkelijke geschiedenis van de legendarische fabriek gecombineerd worden met de vraag naar een aantrekkelijke, nieuwe, duurzame en leefbare wijk in het centrum van Moskou?        
Het plan van MVRDV gaat uit van de huidige structuur en identiteit van de staalfabriek en neemt de fabrieksstraten, objecten en gebouwen als uitgangspunt voor de opzet van de nieuwe wijk. Historische objecten, zoals de oude schoorstenen, worden gerestaureerd. Op sommige plekken worden oude muren in gebouwen geïntegreerd. Grotere fabriekshallen worden deels vervangen door stedelijke blokken met dezelfde basis en met nieuwe groene binnenterreinen. Deze blokken worden in verschillende gebouwen opgesplitst met verschillende hoogtes en functies waardoor de wijk meer gedifferentieerd wordt. Ruimtes op de begane grond krijgen publieke functies of worden winkelruimte. Zo ontstaat een zeer complexe, leefbare, dichtbevolkte en tegelijk groene wijk met intieme straatjes die het karakter van de oude fabriek respecteert      

Een nog bestaand transportband van de fabriek wordt onderdeel van een ringvormig park dat een driedimensionale ruggengraat van publieke ruimte voor de wijk vormt. Scholen en kinderopvang worden langs deze groene ruimte gesitueerd die ook speeltuinen, sportvelden, marktpleinen en horeca zullen bevatten. Boven op de transportring komt een wandelroute waardoor de wijk vanuit het niveau van de boomtoppen kan worden beleefd.      
Naast woningen, kantoren en winkels komen er scholen en een groot gezondheidscentrum. De Serp & Molot wijk kan in fasen worden gerealiseerd, zal in 2021 gereed zijn en plaats bieden aan 19.000 bewoners en 16.000 werkplekken. De totale investering wordt geschat op 180 miljard roebel.

De wedstrijd voor Serp & Molot was in twee fasen georganiseerd. Afgelopen november werden de deelnemers aan de tweede fase geselecteerd: LDA Design (GB), Ateliers Lion Associés (Frankrijk), Mega Project (Rusland), De Architecten Cie. en MVRDV. De winnaar werd door een internationale jury geselecteerd.      
MVRDV nam aan de wedstrijd deel in een consortium samen met het Russische architectenbureau Proektus en het Rotterdamse landschapsarchitectuurbureau Laplab.