Feature —

Schaapskooi Balloo

bron: DAAD architecten

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox deze week een Schaapskooi Balloo, ontworpen door DAAD architecten.

Wat?
Een schaapskooi met kapschuur en wolatelier, ontworpen door DAAD Architecten. DAAD ontwierp twee schuurvolumes die door hun positionering een centraal hart omsluiten, dat de publieke ‘huiskamer’ van de schaapskooi vormt.

Waar?

De schaapskooi staat in het Drentse Ballo, aan het Balloërveldveld, een heidegebied waar de grootste schaapskudde van Drenthe gehoed wordt. Uitgangspunt was een landschapsvisie voor het hele gebied, met focus op de groene brink als ruimtelijke drager en versterking van de relatie met de omgeving. Vanaf het erf zijn verschillende zichtlijnen gecreëerd naar het Balloërveld, de naastgelegen es en het dorp Balloo.

Waarom?

Op 29 oktober 2011 werd de schaapskooi van Balloo door brand verwoest. Op de door brand verwoeste locatie is de schaapskooi en het oorspronkelijke erf herontwikkeld tot een openbare, centrale brink met plek voor educatie, informatie en kunst.

Wanneer?
Eind maart 2014 vond de oplevering van de schaapskooi plaats.

Bijzonderheden:

In constructie en materiaal bouwen de nieuwe schaapskooi en bedrijfsgebouwen voort op lokale traditionele kenmerken. De schaapskooi bestaat uit een constructie van houten gebinten met een rieten kap. In vorm en detail voegen eigentijdse oplossingen een nieuwe laag aan het ontwerp toe. Geïnspireerd op de Drentse boer die zijn stallen bouwde en herstelde met de planken die hij voorhanden had, zijn de gevels ontworpen in een patchwork van zwarte, ‘gepotdekselde’ planken in verschillende richtingen, afgewisseld met horizontale houten lamellen voor licht en ventilatie.

De nieuwe schaapskooi kreeg aan de erfzijde een open gevel, zodat bezoekers de schapen van buitenaf kunnen bekijken.