Nieuws

Shortlist Prix de Rome architectuur bekend

Ze zijn eruit, de jury van de Prix de Rome voor Architectuur. Uit de 57 namen op de longlist, zijn er 9 geselecteerd voor de tweede ronde: 8 individuele ontwerpers en 1 bureau.

Rome. Foto: Moyan Brenn

Het Mondriaan Fonds maakt bekend welke architecten zijn geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome 2014. De jury heeft besloten de volgende architecten te nomineren:
 
Steven Delva
(1978), landschapsarchitect
Anne Holtrop (1977), architect
Florian Idenburg (1975), architect
Marieke Kums (1979), architectuur
Kees Lokman (1981), landschapsarchitect
Donna van Milligen Bielke (1983), architect
Jasper Nijveldt (1984), stedenbouwkundige
Tim Prins (1978), architect
XML : Max Cohen de Lara (1979) en David Mulder (1980), architecten
 
Bij de samenstelling van de shortlist heeft de jury gelet op de kwaliteit van het werk en de potentie die het in zich draagt om te groeien en een belangrijke bijdrage te leveren aan de architectuur in Nederland. Daarbij werd gezocht naar architecten die zich onderscheiden door een vernieuwende aanpak, een analytische houding en de uitdagende wijze waarmee zij de grenzen op zoeken, het vak architectuur heroverwegen en naar een hoger plan weten te brengen. Ook de realiteitszin van de gepresenteerde ontwerpen speelde een rol bij de jurering, zonder daarbij de dromen uit te sluiten. Tegelijkertijd werd rekening gehouden met het feit dat de huidige generatie architecten veel last heeft van de economische crisis, een gegeven dat in veel portfolio’s zijn weerslag vindt.
 
Gezien de diversiteit in discipline en werkervaring is besloten het aantal kandidaten voor de shortlist met vijf te verruimen. Door deze verruiming zal de uiteindelijke keuze gemaakt worden op basis van de oplossingen die de kandidaten zullen inzenden in reactie op een door de jury geformuleerde opdracht. Deze opdracht wordt medio juni aan de kandidaten bekend gemaakt.
 
De negen genomineerden ontvangen een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode een door de jury uitgeschreven opdracht uit te werken. Op basis van het resultaat zal de jury de winnaar selecteren. Later dit jaar zullen de negen opdrachten worden tentoongesteld in het Nieuwe Instituut en zullen ze hun weerslag vinden in een publicatie.
 
Selectie
De jury selecteerde de negen genomineerden uit een longlist van 57 architecten die waren voorgedragen door scouts die door het Mondriaan Fonds waren uitgenodigd en door andere experts. Daarnaast was er de mogelijkheid voor architecten om zichzelf voor te dragen.

De Prix de Rome is de oudste en grootste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is getalenteerde architecten te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. De winnaar ontvangt een bedrag van €40.000 en een werkperiode aan de American Academy in Rome.
 
De jury bestaat uit Adriaan Geuze (winnaar Prix de Rome 1990, landschapsarchitect en partner West 8), William Lim (directeur CL3 Architects Ltd in Hongkong, architect en kunstenaar), Ellen van Loon (architect en partner OMA), Saskia van Stein (artistiek directeur en curator Bureau Europa), Cathelijne Nuijsink (criticus, schrijver architectuur en design). Voorzitter is Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).