Nieuws

Rozet in Arnhem BNA Gebouw van het Jaar

Jaarlijks wordt uit de jaarlijkse productie van BNA-leden het beste gebouw gekozen. Dit keer valt de eer aan het cultuurhuis Rozet van Neutelings Riedijk Architecten. De winnaar van de Publieksprijs, Cultuurhuis Energiehuis Dordrecht van TenbrasWestinga / Interieur en Stedenbouw B.V.

Uit het juryrapport:
‘De opgave om op een langgerekte kavel, op de overgang tussen het historische centrum en het ontwikkelingsgebied Rijnboog, een huis te maken voor de bibliotheek, het kunstbedrijf, de kunstuitleen, de Volksuniversiteit en het Historisch Museum Arnhem was ingewikkeld. Maar met hun ontwerp voor Rozet – vernoemd naar de geveldecoratie – heeft Neutelings Riedijk de ‘puzzel’ subliem opgelost. Rozet is onmiskenbaar een icoon, een aanjager binnen de stadsontwikkeling, maar met zijn publieke interieur even goed een ontmoetingspunt en een podium voor stedelijke activiteiten’.

Rozet wint nipt van het Rijksmuseum als genomineerde in dezelfde categorie. De jury gaf de overwinning aan Rozet vanwege de meervoudige waarde van het gebouw. Niet alleen in de eigen categorie Identiteit & Icoonwaarde sprong Rozet eruit, maar ook in de categorieën Leefbaarheid & Sociale Cohesie en in Stimulerende Omgevingen zou Rozet niet misstaan.

In de jury hadden zitting: Paul Schnabel, Gerard Comello (partner Lingotto), Gerrit van Vegchel (Algemeen Directeur Atrivé), Ronald Rietveld (partner RAAAF), Marijn Schenk (partner NEXT architects) en Do Janne Vermeulen (partner Team V).

De winnaar van de Publieksprijs, Cultuurhuis Energiehuis Dordrecht van TenbrasWestinga / Interieur en Stedenbouw B.V.

Ook kende de jury twee eervolle vermeldingen toe. In de categorie Particuliere Woonbeleving is dit ‘Alles geschieden, behalve tafel en bed’ (Wassenaar) van Kavander Architectenbureau BNA. En in de categorie Identiteit & Icoonwaarde is dat Uitbreiding Museum De Fundatie (Zwolle) van Bierman Henket architecten.