Feature

Watertoren Sint Jansklooster

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed Inbox deze week de water-uitkijktoren in Sint Jansklooster, een ruimtelijke ingreep door Zecc Architecten.

Wat?
De transformatie van een watertoren naar uitkijktoren door Zecc Architecten. Een nieuwe route architecturale brengt de bezoeker naar 45 meter hoogte. Bovenin de toren geven 4 vensters een 360 graden uitzicht over het natuurgebied de Wieden.

Waar?
De watertoren, een rijksmonument, staat midden in Sint Jansklooster in De Wieden (Overijssel), een beschermd natuurgebied van Natuurmonumenten.

Waarom?
De toren werd in 1932 gebouwd voor de drinkwatervoorziening door de Waterleiding Maatschappij Overijssel (W.M.O.). Nadat drinkwaterleidingbedrijf Vitens de watertoren buiten bedrijf stelde, is gezocht naar een passende herbestemming. Initiatiefnemer van het project is Natuurmonumenten, de toren zelf is door Vitens overgedragen aan BOEi.

Wanneer?
De watertoren werd op 12 april 2014 voor het publiek geopend.

Bijzonderheden:
De industriële sfeer van de oorspronkelijke toren wordt geaccentueerd en ervaarbaar gemaakt door de nieuwe ingrepen. De reis naar boven begint met een dichte trap, die de bezoeker naar de eerste verdieping op 4 meter hoogte brengt om aan te komen in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen.
De nieuwe trap door de romp van de watertoren is uitgevoerd in hout. Door het toevoegen van de nieuwe route, naast de bestaande steile trappen, ontstaat er een ruimtelijk samenspel. Waar de oude trap langs de wanden bleef schiet de nieuwe trap kris- kras door de toren ter versterking van de ruimtelijke ervaring. De nieuwe trap leidt naar 28 meter hoogte op het niveau van de lekvloer, net onder het immense betonnen waterreservoir. Vanaf de lekvloer loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Door een deel van de betonnen afdekking van het reservoir te vervangen door een stalen roostervloer lekt het licht naar binnen in het reservoir en wordt de top van de toren bruikbaar als uitzichtplatform. Vanaf de houten trap heeft men steeds een ander perspectief op de immense schacht, via de stalen trap en de bijbehorende galm wordt vervolgens ook de passage van het reservoir intens beleefd.