Feature

Dag van de Architectuur

Het dreigt dit weekend mooi weer te worden en dus is er geen enkele reden om er niet op uit te trekken. In tegenstelling tot vorige jaren, heeft de BNA geen verzamelagenda gemaakt, het is dus een beetje zelf een beetje uitzoeken wat er is op verschillende websites. Hieronder een aantal willekeurige tips die we via de email ontvingen.

De rondleiding door kwekerij RotterZwam (Tropicana, Rotterdam) is helaas al volgeboekt.

Amsterdam
Hier kunnen een groot aantal gebouwen worden bezocht, vaak in de vorm van een rondleiding. Een van de gebouwen die is opengesteld is het voormalig GAK-gebouw dat nu verbouwd is tot wooncomplex (let op alleen op zaterdag te bezoeken). Er is een architectuurboekenmarkt op het Oosterdok, naast Arcam (ook alleen op zaterdag), en bij het 3D Print Canal House van DUS wordt midzomernacht gevierd.
Voor alle informatie zie de speciale DvA Amsterdam website

Den Haag
Jeroen Geurs neemt je op zaterdag per fiets mee langs de beste gebouwen van Geurst & Schulze Architecten in Den Haag en (klassieke) gebouwen die zij als inspiratiebron gebruiken.
Meer informatie op de website van het HAac


Groningen
Veel rondleidingen zijn al vol, maar wie zoekt kan toch nog wel iets leuks ontdekken. Zo wordt op zaterdagavond de film Jerusalema (Ralph Ziman, 2008) vertoond. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van zakenman Lucky Kunene, die in de jaren 90 alle vastgoed in de wijk Hillbrow (Johannesburg) overnam.
Voor alle informatie zie de speciale DvA Groningen website

Rotterdam
De lat was vorig jaar hoog gelegd met 24 uur Hofpoort. Wordt het succes herhaalt? Ga zaterdag naar Rotterdam een oordeel zelf. Een groot aantal gebouwen zijn opgesteld, waaronder De Rotterdam, en er zijn tours, onder andere naar Rotterdam Zuid. De rondleiding door kwekerij RotterZwam, gevestigd in Tropicana is helaas al vol geboekt.
Voor alle informatie zie de speciale DvA Rotterdam website

Utrecht
Op zondag 22 juni geven Herman Hertzberger en Patrick Fransen (Architectuurstudio HH), Jo Coenen (Jo Coen & Co Architects), Thijs Asselbergs (Architectuurcentrale Thijs Asselbergs) en Pieter Bannenberg (NL Architects) een toelichting op hun gebouw- en zaalontwerpen. Na afloop is er gelegenheid het merendeel van de zalen te bezichtigen en vanaf het centrale plein op 18 meter boven straatniveau te genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.
Archiprix Nederland exposeert het beste werk van aanstormend ontwerptalent in de hal van het nieuwe Stadskantoor ontworpen door Kraaijvanger. Maar er is nog veel meer te doen, vannacht is er een Nightwalkers Merwede #2 een dwaaltocht door de rafelrand langs het Merwede kanaal, start 23.45
Voor alle informatie zie de speciale DvA Utrecht website

Voor een opsomming van lokale architectuurcentra die 'iets' doen op de Dag van de Architectuur, zie de speciale Dag van de Architectuur website van de BNA.