Feature —

FUNDAMENTALS: Form-ContraForm

Bron Bekkering Adams architecten

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed Inbox deze week FUNDAMENTALS: Form-ContraForm van Bekkering Adams architecten.

Wat?
Een installatie die gemaakt is op uitnodiging van de Global Art Affairs Foundation voor het officiële ‘collateral’ programma van de Architectuur Biënnale 2014 in Venetië.  In de tentoonstellingsruimte is een homogeen volume afgebakend: een kubus van 2,4 x 2,4 meter. De kubus wordt gevormd door 14.000 bollen die in een raster van 10cm aan draden hangen. De kubus definieert een massa in de ruimte. In de kubus is een holte uitgespaard die de bezoeker kan betreden. De kubus zweeft vlak boven de vloer. Binnen het volume zijn, door het verdichten van de kogels aan de draden, twee andere volumes als een wolk in de ruimte waarneembaar. De ruimte omhult, maar vormt tevens een oneindige ruimte. Spiegelende oppervlakken op de vloer bieden zicht op een eindeloze illusoire ruimte en leveren onverwachte gezichtspunten op. Door middel van wisselende lichtprojecties die reageren op de beweging van de bezoeker, verandert de kubus en de holte van kleur, vorm en grootte in een telkens veranderende verschijningsvorm.

Waarom?
Met de installatie FUNDAMENTALS: Form-ContraForm wordt de definitie en perceptie van ruimte en eindeloosheid centraal gesteld. Het geeft een reflectie op het concept en de ervaring van ruimte: een ruimte die afbakent en omhult. Architectuur wordt gecreëerd door het definiëren van coördinaten in de ruimte. De installatie die wij voor de Biennale hebben gemaakt, FUNDAMENTALS: Form-ContraForm, gaat over de ervaring van ruimte; van de massa ten opzichte van de holte. Er wordt een ervaring gecreëerd dat ruimte niet alleen ontstaat door materiële begrenzing, maar dat de perceptie van ruimte verder strekt dan het tastbare deel.

Waar?
Palazzo Mora, Strada Nova 3659, Cannaregio area, Venetië

Wanneer?
De tentoonstelling loopt nog tot 23 November 2014

Bijzonderheden?
De installatie is ontwikkeld en gerealiseerd in samenwerking met lichtontwerpers BeersNielsen, Iguzzini lichtsystemen en ingenieursbureau ABT.