Nieuws

Opdracht Prix de Rome architectuur 2014

De opdracht voor de eindronde Prix de Rome 2014 is bekend. De jury, bestaande uit Ellen van Loon, Adriaan Geuze, Cathelijne Nuijsink, Saskia van Stein, William Lim en voorzitter Birgit Donker, heeft de volgende opdracht geformuleerd:

De fictieve opdracht spitst zich toe op het gebied waar de Hoogstraat en de Binnenrotte in Rotterdam elkaar kruisen. De locatie kent een rijke geschiedenis die terugvoert tot de 13e eeuw toen in de rivier de Rotte een dam werd aangelegd waarop de stad Rotterdam is ontstaan. Tegenwoordig is het een gefragmenteerde plek waar nieuwbouw, oudbouw, een drukke winkelstraat, een gedeelte met veel leegstand, een grote openlucht markt en gecompliceerde infrastructuur elkaar ontmoeten in de schaduw van de Laurenskerk en binnenkort ook van een door woningen overdekte markthal. De genomineerde architecten worden uitgedaagd een visie te ontwikkelen op de Hoogstraat, van Coolsingel tot Oostplein, als een levendige stadsstraat met gemengde functies. Ter hoogte van de Binnenrotte wordt gevraagd om een interventie die de oude dam beleefbaar maakt en die een link met de historie van Rotterdam zal weten te leggen.

De kandidaten die zich de komende drie maanden over de opdracht zullen buigen zijn: landschapsarchitect Steven Delva, architect Florian Idenburg, architect Marieke Kums, landschapsarchitect Kees Lokman, architect Donna van Milligen Bielke, stedenbouwkundige Jasper Nijveldt, architect Tim Prins, en architecten Max Cohen de Lara en David Mulder (XML). Architect Anne Holtrop, die ook was genomineerd, heeft de persoonlijke afweging gemaakt zich terug te trekken.
Elke kandidaat heeft tot 15 september 2014 om aan de opdracht te werken. De genomineerden krijgen een werkbudget en kunnen tijdens de werkperiode gebruik maken van de kennis en de faciliteiten die Het Nieuwe Instituut aanbiedt.

De inzendingen van alle genomineerden zijn van 15 oktober tot en met 14 december 2014 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Op 15 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking.