Nieuws

Studententeam TU Delft wint derde prijs tijdens Solar Decathlon Europe 2014

De Solar Decathlon gaat om het ontwerpen, bouwen en werkzaam krijgen van een huis met zonnepanelen. Het huis moet kostenefficiënt en energiezuinig zijn en er ook nog een leuk uit zien. Dit jaar vond de wedstrijd plaats in het Franse Versailles. Zeventien teams deden mee, het team uit Rome werd eerste, het team uit Nantes tweede en het team van TU Delft werd met Prêt-à-Loger, Home with a skin derde.

Het Delftse team heeft gekozen voor het verduurzamen van een bestaand jaren ‘60 rijtjeshuis. Dit deed het team door het aanbrengen van een ‘tweede huid’ waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze constructie kan het huis helemaal op zonne-energie draaien. Door te kiezen voor het aanpassen van een oud rijtjeshuis liet het team zien hoe bestaande woningen, waarvan er alleen in Nederland al 1,4 miljoen zijn, kunnen worden getransformeerd naar duurzaamheid.

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en hoofdbegeleider van het team: “De duurzaamheidsuitdaging van de toekomst zit in het verbeteren van de gebouwen die er al zijn en het veranderen van ieders persoonlijk gedrag, waarbij ieders leefkwaliteit verbetert. Met ons huis hebben we laten zien hoe een typisch Nederlands (Noordwest-Europees) woontype energieneutraal kan worden gemaakt. Daarnaast wilden we laten zien hoe we de levens van mensen kunnen verbeteren met een ruimer en comfortabeler huis en door een fraaie duurzame tuin met lokale materialen en planten. In Versailles hebben we tegelijkertijd geprobeerd bezoekers en andere teams meer bewust te maken van een duurzamer leefstijl (bijv. door naar de locatie te fietsen en ongemerkt veganistische maaltijden aan te bieden ). We wilden laten zien dat we in alles duurzaam kunnen zijn en dat dit nog prettiger is ook.”

Het huis wordt gedemonteerd en opnieuw opgebouwd op de campus van de TU Delft als onderdeel van The Green Village.