Feature

Yourtopia

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed Inbox deze week het tijdelijk paviljoen Yourtopia van SeARCH.

Wat?
Op verzoek van Het Nieuwe Instituut is door SeARCH een tijdelijk paviljoen ontworpen. Het eerste in een reeks. De tweede, ontworpen door een andere architect, zal over twee jaar, wederom tijdens de IABR, verrijzen.
Het tijdelijk bouwwerk bestaat uit een koepel met een diameter van 13 meter waar het maaiveld overheen lijkt te lopen. Een tunnel aan de straatzijde geeft toegang en een lichtopening aan de bovenzijde laat het daglicht naar binnen stromen. In deze verstilde binnenruimte is staan exotische planten geclusterd bij elkaar. Hangmatten stellen de bezoeker in staat in ontspannen toestand en gelijktijdig op indringende wijze het contrast tussen gebouw en natuur te ervaren.

Waarom?
Het individu vertoont soms grote intelligentie en is nog steeds in staat om te verrassen en oplossingen te bedenken voor complexe problemen. Stapel deze intelligentie op en je ziet gedurende de gehele evolutie dat de collectieve intelligentie van grote groepen oneindig veel kan bereiken. En toch, individuen en collectieven functioneren fundamenteel anders dan een maatschappij, een politiek systeem, een natie en zeker het kapitalisme.
We wonen met steeds meer mensen op aarde en alle groeicurven zijn alarmerend. Meest bizar fenomeen is dat een steeds exclusievere groep mensen, want relatief gezien daalt dit percentage, absoluut gezien een zeer sterk groeiende ‘ecologische footprint’ heeft. Hun welvaart is zo groot, ze bezitten zoveel huizen, auto’s, consumeren en vliegen zoveel, dat dit ook onmogelijk geëxtrapoleerd kan worden.
Globale ontwikkelingen zijn hiermee ook in lijn. Zoals gezegd, profiteren relatief gezien steeds minder mensen van steeds meer luxe. Deze luxe neemt zorgwekkende vormen aan. Het is namelijk een direct gevolg van excessief betaalde (advies) arbeid waarbij het belang om deze exclusiviteit af te scheiden van de gewone werkelijkheid, groter wordt.

Veiligheid, risico bestrijding, angst, privacy schending en andere mechanismen zullen een enorme impact of vrijwel ieders mensenleven hebben in de toekomst, en zoals gezegd, we, (het collectief van) individuen, weten het maar we, als maatschappij, zijn niet in staat om dit proces te keren.
Mukesh Ambani bouwde een meer dan 50 verdiepingen hoge wolkenkrabber in Mumbai als privé woning met een garage voor 168 auto’s en bijna 600 man personeel. Naomi Campbell kreeg een ‘ongelukkige kruising tussen een verkeerstoren en een spaceship’ van de hand van Zaha Hadid cadeau van haar (inmiddels ex-) vriend. De tijd lijkt rijp voor een fundamentele reset. Wat is essentieel, wat heeft toekomst?
‘Youtopia’ probeert de consequenties van de absolute getallen, globalisering, privacy en andere prangende issues te paren aan een back-to-basics attitude waarin elke ruis van buiten wordt vervangen door een intern georiënteerde, elementaire kwaliteit.
De alarmerende getallen, die we als intelligente mens niet kunnen negeren, in ogenschouw nemend: wat hebben we minimaal nodig om met maximale kwaliteit van het leven te genieten. ‘We Know It’s All About You’ of ‘You Know It’s All About Us’?

Waar?
Rotterdam Museumkwartier: naast Het Nieuwe Instituut en tegenover huis Zonneveld

Wanneer?
Het paviljoen is tot en met 28 september tijdens museumuren te bezoeken.

Bijzonderheden:
Het paviljoen is samengesteld uit 24 stalen elementen die in zeer korte tijd zijn ontwikkeld en geproduceerd. De elementen rusten op een tijdelijk fundering van betonplaten. De vloer bestaat uit eveneens 24 wigvormige elementen van witte prefab beton. De lichtopening wordt afgesloten door een kap van raamfolie, opgespannen door een houten mast in het midden. Het geheel is in 10 dagen tijd gemonteerd en afgebouwd en is eenvoudig te demonteren en elders op te bouwen.

Het tijdelijk paviljoen is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Pieters Bouwtechniek, Ernst van der Hoeve studio for the Urban Landscape, aannemer Van Omme en de Groot, staalbouwer Vic Obdam, kwekerij Nieuwkoop Europe, Vos Zeildoek en Viabizzuno verlichting.