Nieuws

Erick van Egeraat ontwerpt stadscentrum Unaizah, Saoedi-Arabië

Erick van Egeraat is gecontracteerd om een masterplan en een aantal gebouwen voor het stadscentrum van de stad Unaizah in Saoedi-Arabië uit te werken.

Het centrum (58 Ha) wordt omringd door dadelpalmplantages die de stad Unaizah een sterke identiteit geven. Het centrum bestaat nu uit grote open ruimtes die voornamelijk worden gebruikt voor parkeerplaatsen, winkels, woningen, Moskeeën en een groot, centraal gelegen winkelcentrum.

Het eerste onderdeel van het masterplan wordt een nieuwe, vierbaanse ringweg die een duidelijk gedefinieerd ovaalvormig stadscentrum omcirkeld. Dit nieuwe en efficiënte verkeer- en parkeersysteem verbetert de toegankelijkheid van het stadscentrum, en ontlast het geheel van bovengronds verkeer. De ringweg is momenteel in aanbouw.
Alle bovengrondse publieke ruimtes binnen de ringweg worden tot voetgangersgebied herontwikkeld. Verschillende straatprofielen en organisch ontworpen overgangen tussen stegen, straten en pleinen creëren voetgangerszones met een aantrekkelijke menselijke schaal. Genereuze hoeveelheden dadelpalmen en stadsmeubilair zorgen voor de nodige bescherming tegen de zon.

Bestaande gebouwen worden geïntegreerd in het nieuwe masterplan en Erick van Egeraat ontwerpt de ontwerpenveloppe voor nieuwe gebouwen. Ontwerpwerkzaamheden voor ongeveer 70.000 m2 aan winkelgebieden voor mannen en vrouwen, goudmarkt, appartementen en kantoren worden ook uitgevoerd. Deze gebouwen vormen een kader om het centrale plein voor de moskee, waarmee het plein het centrum van het project markeert.

De gesloten gevel van het dominante bestaande winkelcentrum in het centrum van het project wordt compleet herontworpen, met vegetatiegevels en watervallen. Om zorg te dragen voor een harmonieuze identiteit voor het gehele stadscentrum, zullen de hedendaagse gevelpatronen van de gebouwen hun oorsprong vinden in traditionele architectuur.