Feature

HutHuisjes

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed Inbox deze week de HutHuisjes van Studio Rocco Verdult.

Wat
HutHuisjes zijn houten demontabele geraamtes ter grootte van een klimrek. Ze zijn opgebouwd uit dezelfde modules maar anders gepositioneerd, om zo verschillende type woningen te kunnen vormen. De HutHuisjes worden in wijken op braakliggende terreinen neergezet waar kinderen worden uitgenodigd om ze af te komen bouwen. Bij een HutHuisje wordt een hamer, zaag en bak spijkers geleverd, voor het bouwmateriaal moeten de kinderen, ouders en buurtbewoners zelf zorgen.

Waar
In Eindhoven. De HutHuisjes zijn neergezet op braakliggend terreinen in buurten die door sloop en bouwwerkzaamheden een grote transformatie doormaken: de arbeidersbuurt Kruidenbuurt en de vinexbuurt Grasrijk.

Waarom
Studio Rocco Verdult werd in 2012 door de Gemeente Eindhoven gevraagd een project te ontwikkelen met als thema Social Innovation. Social designer Rocco Verdult wilde middels een tijdelijke ingreep onderzoeken hoe kinderen handelen met vrijheid en ondernemerschap in hun buurt en in hoeverre ouders en bewoners bereid zijn hierbij te helpen, of het project zelfs over te nemen. Daarbij wilde Verdult zien of er grote verschillen zijn in behoefte en mentaliteit tussen de twee verschillende buurten en dus verschillende bewoners, ouders en kinderen.
Na het startsein werd duidelijk dat vooral in de vinexwijk Meerhoven erg enthousiast werd gebouwd. Ouders en bewoners brachten geregeld oude doeken, planken en zelfs een glijbaan. De buurtvereniging nam het toezicht over en kon beamen dat er bij de kinderen veel behoefte is om fysiek en avontuurlijk te spelen. Ze zijn de aangelegde speeltuintjes ontgroeid en willen weg bij de computer. In het bouwproces leren kinderen onder andere overleggen, conflict bijleggen en creatief denken.

Wanneer
De HutHuisjes staan 1 of 2 weken. Elke dag van 12:00 tot 17.00 kunnen kinderen bouwen onder toezicht van een buurtbewoner of ouder.
HutHuisjes 1.0: Juli – Augustus 2012
HutHuisjes 2.0: Augustus 2014

Bijzonderheden
Omdat het project in Meerhoven een groot succes was, heeft Studio Rocco Verdult de spullen overgedragen aan de buurtvereniging, dit leidde dit jaar tot HutHuisjes 2.0.