Feature —

Logeerverblijf OUTstee

bron: UMBA architecten

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed Inbox deze week de transformatie door UMBA architecten van twee garages in een logeerverblijf.

Wat
Verbouwing van twee historisch garages tot een logeerverblijf.

Waar
Perceel aan de Molenlaan in Hillegersberg, Rotterdam

Waarom

Grootmoeder past regelmatig op de kinderen en blij/ dan logeren. De oorspronkelijke vraag was om een logeerverblijf in de bestaande garages te realiseren. In het ontwerp is de nadruk gelegd op de kansen die de transformatie van deze garages zou kunnen hebben voor de grootmoeder, de bewoners van het woonhuis, en de buurt. De kwaliteitsprong in het interieur strekte zich uit tot het exterieur.
De oorspronkelijke vraag had uitsluitend betrekking op het interieur van de bestaande garages, uiteindelijk is ook de buitenzijde, de aangrenzende berging en de verbinding met het woonhuis vernieuwd. In het ontwerp zijn de aanwezige kwaliteiten van de garages gebruikt. De karakteristieke kap die zat verborgen onder een stucwerk plafond is zichtbaar gemaakt en met houten regels uit het oorspronkelijke plafond verfraaid. Het verblijf kan door toepassing van een opklapbaar bed ook worden gebruikt als tuinhuis en als ruimte om te gamen, te werken en te sporten.

Wanneer
Het project is februari 2014 opgeleverd

Bijzonderheden
Met de komst van de nieuwe omgevingswet wordt het makkelijker om tijdelijk bijgebouwen tot verblijfsruimte te verbouwen. Het project heef bijna 3 jaar geduurd om dat er een lastige procedure is gevolgd. De gemeente had al eerder aan de bewoners laten weten dat een logeerverblijf in de bestaande garages formeel niet was toegestaan. In de omgeving bleek dat dit type garages stiekem voor andere doeleinden werden gebruikt dan alleen opslag. Deze gedoogconstructie heeft tot gevolg dat er weinig onderhoud aan deze garages werd verricht. Vanaf het begin is er door UMBA architecten helder gecommuniceerd dat ondanks de eerdere afwijzing het nieuwe gebruik van de garages logeerverblijf diende te worden, en dat een gedoog situatie niet acceptabel was. Na een eerste afwijzing in de procedure is in goed overleg met de gemeente af gesproken dat het onder voorwaarden was toegestaan om in de garages een verblijfsruimte te realiseren. Hiervoor is afgesproken dat de omgevingsvergunning in drie stappen verkregen kon worden. Door deze heldere en transparante strategie is transformatie van dit soort bijgebouwen ook in de omgeving mogelijk geworden en levert investering in deze gebouwen ook voor de omgeving iets op.