Opinie

Open Oproep van Generatie Y

De omvorming van de functie en positie van de Vlaams Bouwmeester – of moeten we spreken van de afschaffing? – doet heel veel stof opwaaien in België en Nederland. Vanavond organiseert het Vlaams architectuurinstituut het Bouwmeesterdebat, hieraan voorafgaand publiceert een groep jonge Vlaamse architecten een Open Oproep.

"Met deze brief willen wij – enkele Vlaamse architecten en stedenbouwkundigen van de jongste generatie – onze stem laten horen over de aangekondigde hervorming van het Team Vlaams Bouwmeester. Onze generatie heeft de beginjaren van de instelling niet van dichtbij meegemaakt en al zeker niet de ruimschoots beklaagde jaren die eraan vooraf gingen. Wat wij wel kunnen vaststellen, net zoals de rest van Vlaanderen, zijn de recente internationale successen die zijn gestimuleerd door het Team Vlaams Bouwmeester. Op architecturaal vlak zijn wij bij wijze van spreken opgegroeid met het idee van een Vlaamse Bouwmeester. Het is dan ook vanzelfsprekend dat het hervormen van zo'n vaste waarde in onze architectuurpraktijk ons verontrust en ons aanzet om ook onze kaarten op tafel te leggen."

Lees de gehele brief van Caroline Van Doren (1988, Architect, Verstraete&Vanhecke), Camiel Van Noten (1989, Architect, Sergison Bates Architects), Dieter Leyssen (1989, Architect, 51N4E), Eva De Fré (1989, Architect, TRANS architectuur l stedenbouw), Jolein Bergers (1988, Visiting Research Student, UC Berkeley), Jonas Apers (1990, Architect, Student Beeldende Kunst, Ugent en Luca), Sofie Devriendt (1989, Architect, Back McMaster Architecten) op de website van Generatie Y