Feature

Donna van Milligen Bielke wint Prix de Rome Architectuur 2014

Donna van Milligen Bielke (NL, 1983) ontving de Prix de Rome Architectuur 2014 uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van Milligen Bielke won de onderscheiding met Cabinet of Curiosities, haar ontwerpplan voor de Hoogstraat in Rotterdam. Een ‘radicale en poëtische ingreep’ aldus de jury.

Cabinet of Curiosities van Donna van Milligen Bielke

Donna van Milligen Bielke schrijft niet alleen geschiedenis door de eerste vrouw te zijn die de Prix de Rome voor architectuur wint sinds het instellen van deze prijs in 1900, ook is zij de winnaar in de Prix de Rome Architectuur Nieuwe Stijl. Nieuwe stijl omdat de leeftijdsgrens werd verhoogd van 35 jaar naar 40 jaar, en ontwerpers op basis van hun portfolio door een jury werden geselecteerd. Hiervoor werd een longlist aangelegd waarvoor zogenaamde scouts, ontwerpers konden voordragen. In tweede instantie konden ook niet-scouts ontwerpers aandragen, en ontwerpers zichzelf aanmelden, iets waar Van Milligen Bielke gebruik van maakte.

Na een eerste selectieronde werden negen ontwerpers (Steven Delva, Anne Holtrop, Florian Idenburg, Marieke Kums, Kees Lokman, Donna van Milligen Bielke, Jasper Nijveldt,  Tim Prins, XML  uitgenodigd om mee te doen aan een ontwerpwedstrijd. Anne Holtrop bedankte voor de eer.

De ontwerpopgave was tweeregelig: maakt van de Rotterdamse Hoogstraat van Coolsing tot Oostplein een levendige stadsstraat met gemengde functies en maak ter hoogte van de Binnenrotte een interventie die de oude dam beleefbaar maakt om zo een link met de geschiedenis te maken. (Op deze plek is Rotterdam ontstaan red).

Cabinet of Curiosities van Donna van Milligen Bielke heeft de jury het meest overtuigd. In haar analyse van de stad stelt Van Milligen Bielke dat de architectuur en stedenbouw elkaar in de binnenstad nauwelijks aanvullen, er is sprake van een overmaat aan onbestemde openbare ruimte met daarin markante grote gebouwen uit verschillende perioden. Haar voorstel koppelt de architectuur en stedenbouw door middel van de inzet van een ‘hybride medium’. Een radicale structuur die de markante gebouwen als de Markthal, de openbare bibliotheek, de entree van station Blaak en de Binnen Rotte omsluit. De architectuur wordt hiermee uit haar context gehaald en toont zich op een nieuwe manier, en de stedelijke ruimte wordt ingekaderd en zorgt voor een nieuwe publieke ruimtelijkheid aldus de plantoelichting.

De jury bestaande uit Adriaan Geuze (winnaar Prix de Rome 1990, West 8), William Lim (CL3 Architects), Ellen van Loon (OMA), Saskia van Stein (directeur Bureau Europa), Cathelijne Nuijsink (criticus) en Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds) roemt het plan. “ Cabinet of Curiosities stelt voor om de binnenstad van Rotterdam op zowel radicale als sensitieve wijze te ordenen op plekken waar onduidelijkheid in ruimtelijke beleving bestaat en solitaire gebouwen een samenhangend stedelijk weefsel in de weg staan.[…] De binnenstad van Rotterdam wordt voorzien van een rijkere, gevarieerde ruimtelijke ervaring door het cureren van de Rotterdamse curiositeiten.”

De Prix de Rome Nieuwe Stijl zorgde vooraf voor veel discussie, en deze zette zich voort tijdens de feestelijke receptie na afloop van de prijsuitreiking. De hamvraag is hoe een jury, hoe geleerd en ervaren ze ook zijn, portfolio’s van iemand die recentelijk is afgestudeerd met iemand met een jarenlange praktijk, beoordeelt en vergelijkt; tussen ‘vrij werk’ en werk waar rekening gehouden is met opdrachtgevers, gebruikers, en andere realiteiten. Voorzitter van de jury en directeur van het Mondriaan Fonds, Birgit Donker, herhaalde tijdens de prijsuitreiking haar belofte: de Prix de Rome Nieuwe Stijl zal uitvoerig geëvalueerd worden. De uitkomsten van deze evaluatie worden aan het einde van dit jaar bekend gemaakt.

Binnenkort meer over de Prix de Rome en de plannen.

Cabinet of Curiosities. Foto Bob Goedewaagen.