Nieuws

M&DB Architecten winnen Projectprijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk

De Open Oproep Projectprijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk is gewonnen door de jonge Haagse architecten Dorus Meurs en Michael Daane Bolier (M&DB ARCHITECTEN) in samenwerking met ARUP Nederland, met het plan ‘Levend erfgoed in de 21e eeuw’.

De vraag betrof het transformeren van het entreegebied van Werelderfgoed Kinderdijk in een aantrekkelijk, Werelderfgoedwaardig ontvangstgebied.Nu een houten keet met wat souveniers en eenvoudige koffie en appeltaart. Voor de wc's moet men buitenom. Gevraagd werd een hoogwaardig inrichtingsplan voor de entreezone one van het gebied en een ontwerp voor een bezoekersgebouw.

Eerder dit jaar selecteerde de jury, bestaande uit Eric Luiten (Rijksadviseur Landschap en Water),
Roelof Bleker (dijkgraaf Waterschap Rivierenland), Dick van Gameren (partner Mecanoo Architecten), Marinus Kooiman (historisch geograaf Beek & Kooiman Cultuurhistorie) en Suzanne Oxenaar (artistiek directeur Lloyd Hotel Amsterdam) vijf visies uit de 132 inzendingen die waren ingediend. De visies zijn uitgewerkt door de teams van Beuving van der Goes architecten, M&DB ARCHITECTEN, STROOTMAN Landschapsarchitecten & FARO architectuur/research, studio NUY van NOORT, en Wieteke Nijkrake & Jorrit Noordhuizen. De vijf visies zijn de afgelopen weken tentoongesteld. Bewoners, vrijwilligers en bezoekers van Kinderdijk konden hun reactie geven. Bij de beoordeling van de plannen heeft de jury ook de reacties van deze ‘Kinderdijkers’ betrokken.

De jury prees het winnende plan om zijn evenwichtigheid. ‘Het plan kenmerkt zich door een consequent lijnenspel in samenhang met het landschapsontwerp, dat ook alleen strakke lijnen trekt in een verder groene wereld’, aldus de jury. De wijze waarop de nieuwe brug is gesitueerd verrijkt de entree met een waterplein.

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek) zal met M&DB Architecten het vervolgtraject ingaan om zo te komen tot de totstandkoming van een nieuw, werelderfgoedwaardig entreegebied met dito bezoekerscentrum voor het molengebied van Kinderdijk.