Feature

“Hoe moet je van dit boek houden? Het antwoord is eenduidig: door het zorgvuldig te lezen.”

Om een kerstcadeau verlegen? Hier zijn enkele suggesties, alle in 2014 gepubliceerde boekrecensies op een rij.

"Wo ist der Bahnhof? Het Rotterdamse Centraal Station, volgens sommigen een van de beste gebouwen die dit jaar is opgeleverd, schittert door afwezigheid in het nieuwe Jaarboek" – JaapJan Berg.
Tom Avermaete, Hans van der Heijden, Edwin Oostmeijer en Linda Vlassenrood, Architectuur in Nederland Jaarboek 2013 / 2014.
Lees de recensie.

"Baartman kreeg de vrijheid om een eigen verhaal te schrijven dat niet achteraf werd gladgestreken door de communicatieafdelingen van alle partijen die het boek financieren (het bouwteam). Dit heeft geresulteerd in een open verhaal over het proces en anekdotes die normaal gesproken na de oplevering van een gebouw zo snel mogelijk zouden worden vergeten" – Lotte Zaaijer.
Nicoline Baartman, Boekenberg Spijkenisse.
Lees de recensie.

pagina uit Boekenberg Spijkernisse

"De flexibele stad voegt zich in een prille traditie van publicaties over tijdelijke en bottom-up benaderingen en is, zoals de meeste boeken in dit genre, primair een overzicht van mogelijke instrumenten en praktijkvoorbeelden" – Tim Prins.
Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl, De flexibele stad: oplossingen voor leegstand en krimp.
Lees de recensie.

"Gevloerd maar met een feestmuts op, de omslagfoto lijkt wel heel symbolisch voor de situatie van landschapsarchitecten en stedenbouwers in Nederland"- Rob Dettingmeijer.
Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 2013
De nieuwe professional – ambacht en techniek in 27 bijzondere projecten, red. Bert Bukman (et.al.)
Lees de recensie.

pagina uit De flexibele stad

"Na het bekijken en lezen van Africa Junctions is een wandeling door de stad nooit meer wat het was" – Allard Jolles.
Lard Buurman,  Africa Junctions.
Lees de recensie.

"Door uit te gaan van een driedelig raamwerk van conceptuele benaderingen, die Havik verbindt met de werkwijzen van Steven Holl, Bernard Tschumi en Rem Koolhaas, wordt duidelijk waarom de architectuur wel wat meer poëzie kan gebruiken"- Angela Sondervan.
Klaske Havik, Juhani Pallasmaa (voorwoord), Urban Literacy. Reading and Writing Architecture.
Lees de recensie.

pagina uit Africa Junctions

"Het aanstekelijkste van Hoexums boek is dat hij weigert een boze man aan de zijlijn te worden die de wereld nog eenmaal waarschuwt" – Tijs van den Boomen.
Pieter Hoexum, Kleine filosofie van het rijtjeshuis.
Lees de recensie.

"Het boek vormt een goede aanleiding tot allerlei reminiscenties en het zal ongetwijfeld een heerlijke voedingsbron voor de huidige jonge generatie zijn, maar tegelijkertijd moeten we beseffen dat het slechts schone schijn was, die door een nieuwe mode al spoedig zou worden afgelost" – Herman van Bergeijk.
André Koch (red.), Tegendraads Modern. Een bevrijdend alternatief voor de strenge Goed Wonen norm.
Lees de recensie.

pagina uit Kleine filosofie van het rijtjeshuis

"Om meteen met de deur in huis te vallen: Zeuler de Lima’s book Lina Bo Bardi is een voorbeeldige biografie. Een boek dat het persoonlijke en het professionele met elkaar verbindt, dat inzicht geeft in de intellectuele ontwikkeling van de architecte, vol intrigerende details, en ook nog met vaart is geschreven" – Hans Teerds.
Zeuler R. M. de A. Lima, Lina Bo Bardi.
Lees de recensie.

"Radical Cities […] is een meeslepend reisverslag gewijd aan de levens en verhalen van activistische architecten, politici en radicale gemeenschappen die zich inzetten voor een waardiger bestaan in de barrios, villas miserias en favelas in Zuid Amerika" – Thomas Wensing.
Justin McGuirk, Radical Cities: Across Latin America in Search of a New Architecture.
Lees de recensie.

pagina uit Radical Cities: Across Latin America in Search of a New Architecture

"Het is een representatief handboek waarin de belangrijkste stromingen, begrippen, theorieën en inzichten op het brede terrein van stadstudies aan de orde komen" – Ed Taverne.
Harald A. Mieg & Christoph Heyl (Hrsg.), Stadt.  Ein interdisziplinäres Handbuch. 
Lees de recensie.

"Het gaat altijd om het verhaal. Iedere verzameling foto’s kan schitterende platen bevatten, maar die platen worden pas echt krachtig als ze onderdeel zijn van een groter geheel en samen iets duidelijk maken. […] In Haboob behandelt fotograaf Andrew Phelps de gestokte vooruitgang in het plaatsje Higley" – Allard Jolles.
Andrew Phelps, Haboob.
Lees de recensie.

pagina uit Haboob

"Studio Vacant NL is niet alleen een zoektocht naar nieuwe denk- en werkwijzen voor leegstand, maar ook naar nieuwe vormen van ontwerponderwijs. Met name het verschil in verhouding tussen het denk- en maakproces en tussen ontwerper en eindgebruiker ten opzichte van traditionele vakken als architectuur wordt benadrukt" – Marieke Hillen.
Ronald Rietveld, Erik Rietveld, Martine Zoeteman, Arna Mackic,
Vacancy Studies. Experimenten en strategische interventies in architectuur.
Lees de recensie.

Dutch New Worlds van Christian Salewski is hét standaardwerk over het Nederlandse scenariodenken tussen 1970 en 2000, aldus Allard Jolles
Christian Salewski, Dutch New Worlds. Scenario’s in de stedenbouw en ruimtelijke ordening in Nederland, 1970-2000.
Lees de recensie.

Pagina uit Vacancy Studies.

"Schalansky speelt met onze verbeelding, ons verlangen naar schoonheid en onze romantische ideeën – tegen beter weten in – over de afgelegen idylle. De fraaie kaarten staan hierdoor vaak in schril contrast met de verhalen: feiten uit het heden en verleden, absurditeiten en mythes worden nonchalant achter elkaar geplaatst" – Andrea Prins.
Judith Schalansky, De atlas van afgelegen eilanden.
Lees de recensie.

"Hoe moet je van dit boek houden? Het antwoord is eenduidig: door het zorgvuldig te lezen" – Jacob Voorthuis.
Paul Shepheard, How to like everything. A utopia.
Lees de recensie.

How to like everything

"Na het lezen van al de teksten, bestuderen van de diagrammen en ontwerpen, ben je als lezer heen en weer geslingerd tussen de vele hoeken en gaten van het energetisch universum" – Wies Sanders.
Dirk Sijmons, Jasper Hugtenburg, Anton van Hoorn, Fred Feddes (red), Landschap en energie. Ontwerpen voor transitie.
Lees de recensie.

"Als hij begin jaren negentig voor het eerst naar Nederland komt, wil hij meteen in Giethoorn gaan wonen, maar door de opmerking van Matthijs Bouw dat je in een ansichtkaart niet kunt wonen, laat Stadler dat plan varen en vestigt hij zich in Groningen, waar de daklozen volgens hem in onberispelijk Engels de buitenlandse politiek van de USA bespreken. Gelukkig gaat onder deze glazuurlaag een oorspronkelijk en origineel architectuurboek schuil, dat er bewust voor kiest om in te zoomen op het alledaagse, en niet op het uitzonderlijke" – Tijs van den Boomen.
Matthew Stadler, Deventer.
Lees de recensie.

Otakar Máčel over een gids die het nuttige (architectuur) met het aangename (wijn) combineert.
Architektura a víno ve střední Evropě.
Lees de recensie.

illustraties uit Deventer