Feature

Pffffft…

Pffffft. Weer een jaar voorbij. Het ging te snel. Maar wat een geluk, er komt weer een nieuwe: met nieuwe kansen, én een nieuwe ArchiNed website. (Dat is geen voornemen, dat is een belofte.)

Still uit Belgrade Forest. Cindy Jansen. Belgrade Forest,, 2012, 41:19 min. (Vimeo)

De aftiteling van editie 2014.
ArchiNed wordt mede mogelijk gemaakt door onze ArchiNed-leden, zonder wie ArchiNed niet kan bestaan: .FABRIC, +31ARCHITECTS, 01-10 Architecten bv, 123DV, 19 Het Atelier architecten, 3D BluePrint Architects, 8A Architecten, A2studio, AAArchitecten, AAArchitects, AAS Architecten, ABC Architectuurcentrum, Academie van bouwkunst Amsterdam, Academie van Bouwkunst Rotterdam, AG architecten BNA, Alrec Projects B.V., ANA architecten, ANTARCTIC, Aorta, ARC2 architectuurstudio, ARCAM, Archipel Ontwerpers, Archipunt, Architecten aan de Maas, Architecten Werkgroep, Architectenbureau Böhtlingk, Architectenbureau Brinkman b.v., Architectenbureau De Twee Snoeken, Architectenbureau Hagenbeek BNA b.v., Architectenbureau Hoogeveen bv, Architectenbureau ir. Marlies Rohmer BV, architectenbureau K. van Velsen, Architectenbureau Paul de Ruiter B.V., Architectenbureau Pieter Weeda Paul van der Weijden b.v., Architectenbureau Ruud Visser, Architectenbureau Visser en Bouman , Architectenburo MTB, Architectenkombinatie, Architectenwerk Twan Jütte, Architectura & Natura, Architektenbureau Roos en Ros bv, Architektenburo Eduard C. Gerds, Architoop, Arconiko Architecten, ArtEZ Academie van Bouwkunst Arnhem, Artgineering, Atelier Kempe Thill, Atelier PRO architekten bv, atelier Rijksbouwmeester, Attika Architekten, BDP Khandekar bv, Bedaux de Brouwer Architecten BV, Bekkering Adams Architecten BV, Benthem Crouwel Architekten BV BNA, Berger Barnett Architecten, Bertha van den Dolder & Marius Voet, Bertverwey Partners, BFAS Architectuur Stedenbouw, Bijl Architecten BV, biq stadsontwerp bv, Bleeker Concepts B.V. , BNA, Booosting, Borren Staalenhoef Architecten BV, Braaksma & Roos Architectenbureau, Broekbakema, Bröring Serres, Bureau Venhuizen, Buro Duck, BURO LUBBERS Landschapsarchitectuur & stedelijk ontwerp, buro MA.AN, Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur, buro3 architecten, Burobeb, casanova + hernandez architecten, Cepezed, Cita architecten BV, Coare Interieurarchitectuur, Concrete Architectural Associates, ConsortArchitects bv , Copijn Tuin- & landschapsarchitecten, Crepain Binst Architecture, Crimson, Croonenburo 5 Maastricht, D.EFAC.TO, DAAD Architecten b.v., daf-architecten, de Architekten Cie, De Jager & Lette, de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs b.v., de leeuw + van zanten, De Urbanisten, De Zwarte Hond BV, designed by Erick van Egeraat, Dhondt Stedenbouw en Architectuur, DMV Architecten, DN Urbland, Doepel Strijkers Architects (DSA), doffice, DOK Architecten bv, DP6 architectuurstudio, DPI Animation House, Drecomm Internetoplossingen, Drexler Guinand Jauslin Architecten BV, Drost + van veen architecten, DS, DUS architects, Ebbens architecten, Ector Hoogstad Architecten , EGM architecten bv, ELLBRU, Europan Nederland, Ex Interiors, FARO Architecten, FG stijl, Fokkema & Partners Architecten BV, gemeente groningen – RO/EZ- directie project ontwikkeling – afdeling ruimtelijke plannen, Gemeente Heerlen [Schunck-Glaspaleis], Gemeente Rotterdam, secretariaat Comm. Welstand + Monumenten, Geurst & Schulze architekten BV, Geusebroek Verheij Architecten, Giorgetti Benelux BV, Graziosi Progetti, Greiner Van Goor Huijten Architecten bv, Groosman Partners architecten, Grosfeld Van der Velde architecten, GroupA  Group for Architecture, G-star RAW cv, Gueller Gueller architecture urbanism, H+N+S Landschapsarchitecten, HAGUE architects, Hanzehogeschool Groningen – Academie van Bouwkunst Groningen, Haskoning Nederland B.V. ovv referentie: N42502.01, havermans : hielkema architecten, Het architectenforum, Het Nieuwe Instituut, Het Oversticht, Heyligers design+projects, HH architects and urban planners, Hilberink Bosch Architecten, Hofman Dujardin Architecten, Hollandse Nieuwe concepts & design, Hoogte Twee – Bureau voor architectuur en stedebouw, Hootsmans architectuurbureau, Hosper NL BV, hp architecten, Humblearchitecten, HzA Stedebouw & Landschap, Inbo BV, Inside Outside, ir. bart duvekot architecten bna, ir. Jasper de Haan Architecten, ir. Rudy Uytenhaak Architectenbureau B.V., Jaco D de Visser Architecten, JAM*, JHK Architecten, Jo Coenen & Co. Architekten BV, Johan De Wachter Architects, Juurlink [+] Geluk stedenbouw en landschap, Kampman Architecten, Karres en Brands landschapsarchitecten, KAW architecten en adviseurs 1, KCAP architects & planners, Kentie en Partners Architekten BV, Kerste-Meijer architecten bna avb, Klunder architecten, Knevel Architecten, kodde architecten bna, Koen Verhees, Korteknie Stuhlmacher Architecten, korth tielens architecten, Kossmann.dejong, KOW Concepts Design & Development B.V., krill, Kuen Architecten, Kuiper Compagnons, Bureau voor Ruimt. Ordening en Architectuur b.v., Leenders Architecten, LEVS architecten, LIAG architekten en bouwadviseurs, Linea architecten, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, Löhmann's Architecture – Urban + Industrial Design, LOLA landscape architects, Loos van Vliet, M3H, M3V Adviespartners, Maas Architecten b.v., Maaskant en Van Velzen architecten, maccreanorlavington architects, Made by Mistake, marco henssen architecten, Marge Architecten, Mark Fuller Architects, Marx & Steketee, architecten, MAS architectuur.nl, matthijs de boer stedenbouw bv, Maurer United Architects (MUA), Maxwan architects and urbanists B.V., MD Landschapsarchitecten, Mebin BV, Mecanoo Architekten BV, Mei. Architecten en stedenbouwers, Merk X B.V., Metropolis Architectuur & Stedebouw, mex architects bv, MIX architectuur B.V., Molenaar & Co architecten, Moost architectuurwerkplaats, Moooi B.V., Morfis Architecture/Urbanism, MTD Landschapsarchitecten, Mulderblauw Architecten bv, MUST, MVRDV bv, MVSA bv, N Architecten, NAi boekverkopers, NAi010 Uitgevers, Neutelings Riedijk Architecten, Next Architects, Nout Architecten bna, NXTLANDSCAPES, O.N.X. Architecten BNA, O+A, OD205 architectuur bv, OdV interieurarchitecten bv, OeverZaaijer architectuur en stedenbouw, Office for Metropolitan Architecture OMA, Oiii Architecten, One Architecture, ONL [Oosterhuis_Lénárd], op ten noort blijdenstein bv architecten en ingenieurs, OPERA ontwerpers, OPL Architecten, OTH Architecten, Palmbout Urban Landscapes, PBV Architecten, Personal Architecture BNA, PKW Architecten- en bouwadviesbureau, Posad, Powerhouse Company, Professional Experience Programme , PvanB architecten, Queeste architecten, Rappange & Partners Architecten b.v., Rau, Re:d Design, Regtop Ligtvoet Architecten bv, Rietmeijer Huisvestingsadviseurs, Rietveld Architects New York, Rietveld Landscape, Rijnboutt – architectuur, stedenbouw, strategie, RPHS architecten, Ruimtelab2 Architecten, Sacon, SATIJNplus Architecten, Scala Architecten, Slangen + Koenis  Architecten, Snitker/Borst, architecten, Soeters Van Eldonk architecten, space&matter, Spanjersberg, Squizzo Architecten BV, Stamhuis Ontwerp & Managementbureau b.v., Steelcase, Steenhuis Bukman Architecten, Stg. Fontys Hogescholen, FZ Team Tilburg, Stichting Air, Stichting Archiprix, Stijl Architectuur , Streefkerk architects + consultants, studio Hartzema, Studio M10, Studio Marco Vermeulen, Studioninedots, Sturm Architecten, Superuse Studio, SVP  Architectuur en Stedenbouw bv, Tangram Architekten, Te Rietstap, Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs, TenBrasWestinga, Territoria, The Berlage Center for Advanced Studies in Architecture and Urban Design, Thomas Architecten, Tommy Hilfiger, ToornendPartners, Topia, Traanberg Partners architectuur en bouwmanagement, Treurniet Architectuur BV, TU Delft Faculteit Bouwkunde, TWA architecten, UArchitects, UBIKMH, UN Studio, Uitgeverij Duizend & Een, Uitgeverij THOTH, Van Aken architecten , van Bergen | Kolpa Architecten, Van der Waals / Zeinstra, Van Egmond Totaal Architectuur, van Helmond Zuidam architecten, Van Schagen architekten, Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten, VenhoevenCS, Venster Architekten, Veraanovshtchinsky architecten bv, Versseput architecten, Villanova architecten, Vista landscape and urban design, Vlug & Partners, VMX Architects, Vollmer & Partners, VVKH architecten B.V., WAM Architecten, WE Europe bv, WeLoveTheCity, Wessel de Jonge architecten, West 8 urban design & landscape architecture b.v., Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, wUrck architectuur stedenbouw landschap, WY. (van Wylick) architecten, XML Architecture Research Urbanism, ZEEP Architecten bv, Zeinstra Veerbeek, ZILT architecten, Zwarts & Jansma Architecten b.v.

en natuurlijk door onze adverteerders:
Artez, BAU, BNA, Booosting, Bouwen met Staal, Bureau Europa, EO  Wijers-stichting, Gemeente Almere, Gemeente Tilburg, Job-Dura, NAi Booksellers, Nederlandse Ambassade Rome, Rotterdamse Academie van Bouwkunst, Rotterdamse Architectuur Prijs, SdB Recruitment, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stroom, Wisselingh en Toorens

Speciale dank aan onze partners: AFFR (Wies Sanders), Archiprix International, Bureau Architectenregister, Designplatform Rotterdam, DASH, Het Nieuwe Instituut, Jovis en OASE.
En niet te vergeten de mannen op de achtergrond van Heckwork en de Pony Design Club.
En de vertalers: Billy Nola, Catja Edens en Joy Maul-Phillips.

Last but not least de ArchiNed correspondenten 2014:
David ter Avest, Alex van de Beld, JaapJan Berg, Herman van Bergeijk, Paul van den Bergh, Pepijn Berghout, Sebastian van Berkel, Sergio Martín Blas , Gernot Böhme , Tijs van den Boomen, Tim de Bruijn, Lieven De Cauter, Rob Dettingmeijer, Hans van Dijk, Joost van Dijk, Willemien van Duijn, Marjolein van Eig, Fred Feddes, Dirk Follet, Joep Gosen,  Christophe Van Gerreweij, Anna van Gerve, Inge Goudsmit, Jan van Grunsven, Lotte Haagsma, Jasper de Haan, Harry den Hartog,  Marieke Hillen, Ed van Hinte, Gidus Hopmans, Bjorn Houttekier, Cindy Jansen, Joep Janssen, Allard Jolles, Paul Kersten, Erik Kersten, David Kloet, Vincent Kompier, Elies Koot, Simon Kretz , Remy Kroese, Jerryt Krombeen, Martijn Kruijf, Caroline Kruit, Eric Lapierre,  Frank Loer, Jan Loerakker, Otakar Máčel, Dimitri Minten, Minke Mulder, Leo Oorschot, Mytra Otten, Maxime Peeters, Eric-Jan Pleijster, Frederik Pöll, Andrea Prins, Tim Prins, Michelle Provoost, Arnold Reijndorp, Elsbeth Ronner, Christian Salewski, Wies Sanders, Martin van Schaik, Eireen Schreurs, Adrienne Simons, Angela Sondervan, Mechthild Stuhlmacher, Pieter T'Jonck , Ed Taverne, Hans Teerds, Aldo Trim, Sander Troost, Hans Venhuizen, Lucas Verweij, Jeroen Visschers, Piet Vollaard, Jacob Voorthuis, Eric Vreedenburgh, Tim Vreekemans, Nathalie de Vries, Robbert de Vrieze, Thomas Wensing, Lotte Zaaijer, Joost Zonneveld.
Zonder de inzet en het enthousiasme van onze correspondenten kan ArchiNed niet zijn wat het is.

Wij gaan ons offline storten in kerstfestijn en feestgedruis, 5 januari zijn we er weer.
Hele prettige feestdagen en de allerbeste wensen.
Liefs van het ArchiNed team en het ArchiNed bestuur
Anne, Marina, Marieke, Piet Barendse, Rita en Theo