Nieuws

Slangenkuil Vlaanderen

Goed nieuws en slecht nieuws tuimelen over elkaar in Vlaanderen. Eind vorig jaar werd voormalig bouwmeester van Antwerpen Kristiaan Borret benoemd tot bouwmeester van Brussel. Gisteren is Vlaams bouwmeester Peter Swinnen op staande voet ontslagen naar aanleiding van een forensisch auditonderzoek.

Jan Boelen, artistiek directeur Z33 (rechts), in gesprek met Vlaams bouwmeester en architect Peter Swinnen (links). foto Alexander Van Merle, bron Z33.

Nadat Kristiaan Borret begin februari 2014 door het gemeentebestuur van Antwerpen onder leiding van burgemeester Bart de Wever (N-VA) was ontslagen (de redenen zijn nooit precies duidelijk worden, Belgische kranten meldden dat het niet boterde tussen de stadsbouwmeester en het stadsbestuur) is het nu de beurt aan de Vlaams bouwmeester Peter Swinnen. Hij is per direct ontslagen, zo meldt de Belgische pers. Afgelopen zomer kwam de Vlaams bouwmeester in de vakpers onder vuur te liggen naar aanleiding van het artikel Architectura neemt de Vlaamse Bouwmeester onder de loep van Rik Neven. Strekking van het artikel: om Swinnen hangt een geur van cliëntisme.

In juli 2014 besloot de Vlaamse regering Bourgeois, een coalitie van de Vlaams-nationalisten (N-VA), christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open Vld), dat de onafhankelijke functie van Vlaams Bouwmeester moest verdwijnen en vervangen gaat worden door een college van vijf deeltijdse experts en dat de diensten van de bouwmeester gaan deel gaan uitmaken van de administratie Ruimtelijke Ordening. Dit proces zou in 2015 voltrokken moeten zijn, tot die tijd bleef Swinnen in functie. Het liep anders.
De reden van zijn ontslag op staande voet is een rapport dat in opdracht van de Vlaamse regering is opgesteld. Hierin wordt onder meer gewag gemaakt van een onderzoeksproject dat door Swinnen gegund werd aan het Centrum voor Stadsontwikkeling. Het onderzoek, met een budget van naar verluidt €31.097,- zou antwoord moeten geven op de vraag hoe grote stadsontwikkelingsprojecten in Albanië begeleidt kunnen worden. Centrum voor Stadsontwikkeling zou bevooroordeeld zijn.
Centrum voor Stadsontwikkeling is het nieuwe bedrijf van Patrick Janssens, de charismatische oud-burgemeester van Antwerpen die de stad ‘op de kaart’ zette – Janssen (Sp.a) moest in 2012 het veld ruimen toen de N-VA van Bart de Wever de gemeenteverkiezingen won.
In juni 2014 meldde Nieuwsblad.be al over voorkennis waarover het Centrum voor Stadsontwikkeling zou beschikken. Deze voorkennis zou blijken uit het feit dat op 20 februari, een week voor de studieopdracht door bouwmeester Swinnen werd uitgeschreven, Janssen aanwezig was bij de lancering van Atelier Albania, een platform voor stadsontwikkeling.
De Vlaamse regering wenst geen commentaar of nadere details te geven en ook de diensten van de Vlaams Bouwmeester zwijgen. Is hier sprake van karaktermoord of zelfs moorden, een geheime agenda, of een bouwmeester die vriendjespolitiek bedrijft?
Wordt vast vervolgd.

Reactie van Peter Swinnen in De Standaard, 4 feb. 2015. (Met dank aan Tim)

Reactie van Paul Vermeulen in De Standaard, 7 feb. 2015 en integraal te lezen op Architectura.