Nieuws

Archiprix 2014: Study centres for Amsterdam

De bestaande opgave voor een nieuwe universiteitsbibliotheek voor de UvA in Amsterdam wordt door Tjerk de Boer uitgewerkt met een voorstel voor verschillende studie centra die verspreid zijn over de stad.

De academische bibliotheek van de toekomst gaat niet over boeken, maar faciliteert het studeerproces. De vijf nieuwe studie centra fungeren als plekken van kalmte in een turbulente stad. Het is een plek waar je je kan concentreren en verhouden met mensen die eenzelfde doel nastreven. In de nabije toekomst zal al het studiemateriaal gedigitaliseerd zijn en zullen de media waarmee we het toegankelijk maken geëvolueerd zijn om effectief met deze informatie te kunnen werken. De opslag en uitstalling van geprinte informatie zal niet meer relevant zijn. De afwezigheid van een fysieke collectie zorgt ervoor dat de studie centra onafhankelijk zijn van faculteiten, ze kunnen daardoor vrij over de stad worden verspreid. De grootte van het studie centrum en zijn positie in de stad is gerelateerd aan de capaciteit van de kavel en de dichtheid van de studentenpopulatie in dat stadsdeel.

De vooral residentiele wijken die om het centrum liggen krijgen steeds meer typische centrum‐kwaliteiten. Het centrum van Amsterdam is hierdoor aan het uitdijen. De studie centra bevinden zich juist in deze wijken, als ambassadeurs van de academische cultuur. Ze voegen diversiteit en kwaliteit aan deze wijken toe en versterken de connectie met het centrum.

De centra bevinden zich op locaties die van zichzelf al een uitgesproken monumentaal karakter hebben ten opzichte van de residentiële omgeving. De aanwezige historische gebouwen en het nieuwe studie centrum versterken elkaar, waardoor ze nog een sterker beeld creëren van die betreffende plek. Het monumentale karakter van de studiecentra wordt uitgedrukt in de schaal en maatvoering in relatie tot haar context. De verhoudingen zijn zo gekozen dat ze een architectonische taal gebruiken die zich identificeert met de stad op een schaal groter dan die van hun directe omgeving.

Het interieur is opgebouwd uit nauwgezet geproportioneerde kamers. De betonnen vlakken van muren en balken geven het interieur een serene kwaliteit. De frequentie van de balken varieert tussen een studie ruimte en een circulatie ruimte. De balken benadrukken de schaal van de ruimte, hun hoogte varieert met de hoogte van de ruimte zelf. Houten vloeren onderscheiden de studeerkamers van de circulatie ruimtes.

De ruimtes accommoderen verschillende manieren van studeren. De kamers op de lagere verdiepingen hebben een meer sociaal karakter door hun toegankelijkheid en de keuze van het meubilair. Om de kamers in de bovenste verdiepingen te bereiken moet men meer moeite doen, maar de toegewijde student wordt beloond met stilte en een prachtig uitzicht over de stad.
De gebouwen zijn alle opgebouwd uit dezelfde prefab elementen. Het grote betonnen oppervlak draagt bij aan de thermische capaciteit van het gebouw, wat een stabiel binnenklimaat bevorderd.

Het permanente karakter van het gebouw komt zowel in zowel het interieur als het exterieur tot uitdrukking. Ze geven op een alternatieve manier betekenis aan flexibiliteit en houdbaarheid. Een definitief begrensde ruimte beperkt een eindeloze herconfiguratie hetgeen het gebouw meer doelgericht en karakteristiek maakt. Dit resulteert in een langdurige toevoeging aan de stad.

naam
Tjerk de Boer
email

opleiding / studierichting
Technische Universiteit Delft / Faculteit Bouwkunde


mentoren

Mark Pimlott, Henk Mihl, Christoph Grafe


wanneer begonnen met afstuderen

Februari 2012


wanneer klaar
April 2013


favoriete ontwerper
H.P. Berlage


favoriete project
Ik vind zijn Berlage's gehele oeuvre fraai.


wat doe je nu

Ik werk bij Kaan architecten.