Feature

Rem Koolhaas: de reïncarnatie van de moderne architectuur

Wat te doen met het werk uit de vorige eeuw van het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas? De vraag stellen is hem beantwoorden. De redactie van OASE neemt in het nieuwste nummer de eerste tien jaar van OMA ’s architectuurproductie onder de loep. Als extra publiceert ArchiNed de komende weken enkele beschouwende artikelen over Rem Koolhaas / OMA uit die eerste 10 jaar.

Cover wonen-TA/BK (11, juni 1978)

“De architectuur van Koolhaas en het Office heeft een paradoxaal karakter, waardoor het moeilijk te plaatsen is in de tweedelingen waarin de critici ons willen doen geloven. Op de stedelijke context wordt nu eens ingespeeld, dan weer polemisch gereageerd, ten opzichte van de architectuurgeschiedenis is het modern én eclectisch, het is ‘populair’ én ‘elitair’. Het werk verzet zich in geen enkel opzicht tegen de gangbare produktiemethoden in de bouw en toch kunnen er hoogst poëtische effecten in bereikt worden. Het is vooral de schijnbare tegenstelling tussen het utilitarisme en het metaforische aspect dat […] de aandacht verdient.”

Hans van Dijk, ‘Rem Koolhaas: de reïncarnatie van de moderne architectuur’, wonen-TA/BK (11, juni 1978). Lees het hele artikel (pdf).