Feature

De Odyssee van een verlichte ondernemer

Wat te doen met het werk uit de vorige eeuw van het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas? De vraag stellen is hem beantwoorden. De redactie van OASE neemt in het nieuwste nummer de eerste tien jaar van OMA ’s architectuurproductie onder de loep. Als extra publiceert ArchiNed enkele beschouwende artikelen over Rem Koolhaas / OMA uit die eerste 10 jaar.

“Van de residentie van de Ierse eerste minister naar volkswoningbouw op het Amsterdamse IJ-plein is het een grote stap, maar Koolhaas neemt die met het grootste gemak. Architectuur is architectuur. Ook op de hoogste troon zitten we toch maar op ons gat, constateerde Montaigne. De grollen die ons in het Roosevelt Island-project nog aan het Manhattanisme moesten doen geloven zijn verdwenen en we krijgen nu piet-blomse uitspraken geserveerd als ‘dorpse stedelijkheid’ en straffer nog ‘eigenheid van de buurt’, die het Amsterdamse karakter moeten onderstrepen. Maar niet in die omzenkingen ligt het opmerkelijke, wel dat Koolhaas daarin zichzelf blijft en doet wat hem voor ogen staat. Die omzenkingen maken deel uit van de overredingstechnieken die nu eenmaal bij het ondernemerschap horen. Ze zouden ook kunnen worden ge├»nterpreteerd worden als prachtige persiflages op de willekeurigheid van het architectendiscours.”

Geert Bekaert,De Odyssee van een verlichte ondernemer, Wonen TA/BK (nr.13/14, 1982). Lees het hele artikel (Nl) (pdf)