Feature

OMA’s strategieën

Wat te doen met het werk uit de vorige eeuw van het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas? De vraag stellen is hem beantwoorden. De redactie van OASE neemt in het nieuwste nummer de eerste tien jaar van OMA ’s architectuurproductie onder de loep. Als extra publiceert ArchiNed enkele beschouwende artikelen over Rem Koolhaas / OMA uit die eerste 10 jaar.

“Door zijn parodie op het verschijnsel wereldtentoonstelling schrok Koolhaas zijn opdrachtgevers af. Overigens weet ik niet of Koolhaas dit zelf allemaal wel als parodie ziet: tijdens een lezing in het kader van het Festival van de stad in Arnhem in 1984 verbaasde hij zich er zeer over – en hij was zelfs wat gepikeerd – dat het publiek zat te lachen, alsof het naar een Freek de Jonge met ‘Annie in de disco’ zat te kijken. Als de wereldtentoonstelling in 1989 in Parijs was doorgegaan, zou het zeker zoiets zijn geworden, of waarschijnlijk iets dat meer in de richting kwam van de grote hit van Frank goes to Hollywood afgelopen zomer: ‘When two tribes go to war.'”

Bart Lootsma, OMA’s strategieën, Forum (nr.3, 1985). Lees het hele artikel (Nl/Eng) (pdf).