Column

Baufreunden Köln

Jannie Vinke en Marcel van der Lubbe (ANA architecten) toeren door Europa op zoek naar de rol van de architect in de toekomstige Europese woningbouwopgave. Na Scandinavië voerde de reis onlangs door Duitsland. Ansichtkaarten met hun bevindingen beginnen binnen te druppelen.

Baufreunden, een project van office03, is een van de eerste bouwgroep-projecten in Koln. De architecten, die zelf ook in het project wonen, hebben in dit project de kwaliteit gezocht in de typologie, gestapelde brede maisonnettes met ofwel een tuin ofwel een ruim dakterras. Daarnaast hebben ze een paar slimme, simpele spelregels voor de gevel opgesteld. Door de introductie van twee raamtypen ontstond er keuze vrijheid voor de bewoners en een samenhangend totaalbeeld. De plattegronden hebben de bewoners geheel naar eigen inzicht kunnen invullen, al dan niet met hulp van de architect.

Voor deze architecten was het de eerste keer om voor een bouwgroep te werken. Er zijn wel 100 vergaderingen nodig geweest om tot dit overtuigende resultaat te komen. Dirk Waldmann en Berthold Jungblut van office03 vragen zich nu wel af of ze nogmaals zo een intensief proces willen ingaan, vooral omdat het misschien niet meer kwaliteit oplevert en een dergelijk proces voor de architect onmogelijk rendabel kan zijn. De vraag is natuurlijk ook hoe democratisch een proces moet zijn om de voordelen van bouwgroepen – meer inspraak, kwaliteit en sociale cohesie en lagere kosten – te bereiken.

Deze trip voert ons ook nog naar Tübingen, waar heel veel ervaring is met dit fenomeen. We zijn benieuwd welke inzichten we daar opdoen.

Groeten van Jannie en Marcel