Column

Stuttgart – praktijk- onderzoek- onderwijs

Jannie Vinke en Marcel van der Lubbe (ANA architecten) toeren door Europa op zoek naar de rol van de architect in de toekomstige woningbouwopgave. Vandaag waren er twee ansichtkaarten: deze uit Stuttgart en een uit Tübergen.

Bij het Institut Wohen und Entwerfen van de universiteit van Stuttgart worden we ontvangen door Sigrid Loch en Gerd Kuhn, vertegenwoordigers van de twee richtingen die in dit onderwijs- en onderzoeksinstituut samenwerken: architectuur en woonsociologie. Het Institut Wohen und Entwerfen maakt onderdeel uit van de faculteit architectuur en geeft de gebruiker een belangrijke rol in het woningontwerp. Verschillende actuele thema’s, waaronder stadsontwikkeling met bouwgroepen en de barrière vrije woning, spelen een grote rol in het onderzoek dat hier wordt gedaan, het onderwijs dat wordt gegeven en de publicaties die men maakt.

In Duitsland is vooral het thema barrière vrije woning heel relevant. Duitsland is immers het meest vergrijsde land van Europa, maar in tegenstelling tot wat wij misschien wel verwachten, zijn er hier maar weinig woningen die barrière vrij toegankelijk zijn. De kennis om te ontwerpen en te bouwen voor een steeds minder mobiele bevolking is heel ver gevorderd. Daar levert het IWE ook een belangrijke bijdrage aan. De praktijk vereist echter geen volledige toegankelijkheid van alle nieuwbouwwoningen! In Köln – Buchheimerweg zagen we al dat van de achttien nieuwe blokken er slechts twee met een lift waren uitgerust. We zullen dit vraagstuk later op onze reis door Duitsland vast nogmaals tegenkomen zoals in Halle en Leinefelde waar een eindeloze hoeveelheid plattenbauten, ooit grotendeels gebouwd zonder lift, inmiddels is gerenoveerd. We zijn heel benieuwd hoe ze dat daar hebben aangepakt.

Groet, Jannie en Marcel