Column

Halle, Schrumpf oder Schwarm?

Jannie Vinke en Marcel van der Lubbe (ANA architecten) sturen vanuit Halle (Duitsland) een ansichtkaart over hun onderzoek naar de toekomstige woningbouwopgave en de rol van de architect hierin.

Halle, hoofdstad van Sachsen Anhalt heeft ca. 230.000 inwoners. De  stad ligt aan de oostelijke oever van de rivier de Saale.  Ten westen van de rivier de Saale is in de tijd van de DDR het gigantische Neustadt gebouwd, dat in de jaren ’90 nog door ca. 93.000 mensen werd bewoond. Inmiddels wonen er nog maar 45.000 inwoners in Neustadt.

Zo’n zestien jaar na de wende krimpt Halle niet meer, de bevolking is stabiel, volgens Lars Loebner, hoofd van de planningsafdeling van de gemeente Halle. Maar er zijn wel grote verschillen tussen de verschillende stadsdelen. De oude wijken van de stad hebben nu te kampen met een lichte groei, de plattenbauwijken krimpen nog verder.
Bij de aanpak van de krimp problematiek is hoog ingezet op het stimuleren van investeringen in de binnenstad en de oude wijken erom heen. In Neustadt zijn enkele flats en het winkelcentrum opgeknapt, maar is vooral heel veel gesloopt aan de randen.
De overwegend sociale woningbouw in Neustadt wordt nu voor het grootste deel bewoond door ouderen die er van voor de Wende wonen en immigranten. Lars Loebner wil Neustadt graag ‘cool’ maken om zo ook de broodnodige verjonging van de wijk op gang te brengen.
Tijdens een internationale ontwerpworkshop met studenten werd het idee geopperd om Neustadt en het Heide Süd meer een geheel te laten vormen. In Heide Süd kun je, als je wat meer verdiend, een kavel kopen om je eigen huis te bouwen.

In Neustadt staan nog een paar fantastische plattenbauflats  leeg. Die lenen zich nou bij uitstek voor de klusflatstrategie, misschien dat het daarmee lukt om Neustadt een beetje cool te maken.

Groeten van Jannie en Marcel