Nieuws

Groeten uit Lemgo

Jannie Vinke en Marcel van der Lubbe (ANA architecten) toeren door Europa op zoek naar de rol van de architect in de toekomstige woningbouwopgave. Hun voorlopige laatste ansichtkaart komt uit Lemgo.

Het middelgrote stadje Lemgo, gelegen tussen Hannover en Dortmund, telt ongeveer 40.000 inwoners. De vergrijzing slaat hier serieus toe. Wohnbaugenossenschaft Lemgo is eigenaar van een groot aantal gezinswoningen en heeft te maken met deze problematiek. Zij namen het initiatief om een nieuwe woonvorm te onderzoeken. Op een leegstaande locatie hebben ze samen met hsd archiekten een Mehrgenerations woonconcept ontwikkeld. Het Pöstenhof is gebouwd op de locatie van een voormalige conservenfabriek.

Op basis van het eerste idee is een groep geïnteresseerden geworven die hebben kunnen meepraten over de invulling van het programma én over hun eigen woning. WBL schakelde Martina Buhl, van oorsprong architecte, in om het proces van bewonersparticipatie te moderenen. Zij werd betaald door het ministerie, omdat het werd gezien als een voorbeeldproject.
De bewoners hebben ook een vereniging opgericht die een overeenkomst heeft gesloten met de eigenaar (WBL) dat ze zelf de verhuur mogen regelen. Kandidaten voor een vrijkomende woning worden door een bewonerscommissie geselecteerd. Van belang is dat men voor het concept kiest, en niet alleen voor de woning. Vanuit de vereniging zijn 18 werkgroepen actief om allerlei zaken zelf te regelen en organiseren met betrekking tot beheer, gemeenschappelijk gebruik, verhuur en bezoekers uit het buitenland. De bewonersgroep is heel gemengd, van jong tot oud (0-81 jaar). Er wonen 21 kinderen in het project en meerdere nationaliteiten.

Bewoners zijn lid van de Genossenschaft en huren hun woning. In het project worden twee verschillende prijzen gehanteerd. Van de 33 woningen zijn er 8 gesubsidieerd en bedoelt voor mensen met een laag inkomen. Deze hebben een huurprijs van 4,50 per m2. De andere woningen hebben een huurprijs van 7,50 per m2.

De project staat er al weer een tijdje en functioneert heel goed. Het project bestaat uit twee bouwvolumes die half open zijn naar de straat. Een opgetilde galerij sluit de tuin af van een openbaar pleintje. Belangrijk aspect van het project is de gemeenschappelijkheid. De brede galerijen zijn naar de binnenzijde van het blok gericht en vormen belangrijke ontmoetingsruimtes, samen met de gemeenschappelijke tuin en de gemeenschappelijke ruimte. De gemeenschappelijke tuin is openbaar toegankelijk, maar men bereikt deze ruimte via een soort filter die steeds meer privaat wordt.
De buitenzijde van het blok is de private zijde. Daar hebben de woningen een eigen buitenruimte en daar straalt de architectuur ook meer individualiteit uit. De geleding van het volume die hiervoor is ingezet zorg ook voor een aansluiting bij de kleinschaligheid van de omliggende bebouwing.
In het project is ook een dagopvang voor ouderen opgenomen, die door WBL wordt verhuurd aan een zorgorganisatie. Hier komen zowel bewoners uit het project als bewoners uit de buurt, die afhankelijk zijn de zorg van anderen, maar nog wel thuis wonen. Ook is er een gastenverblijf dat gehuurd kan worden voor € 40,- per nacht.