Nieuws

Chain housing : living in transition – Archiprix 2015

Junwoo Lee’s afstudeerproject is een voorstel voor een hybride woonblok in Amsterdam dat sterk is beïnvloed door het Nederlandse structuralisme.

Zicht vanaf het IJ

Het plangebied, gelegen aan de Oostelijke Handelskade wordt gekenmerkt door extreme contrasterende karakteristieken. Het ligt op de overgang tussen het verleden en de toekomst en tussen de stedelijke structuur en de natuur.

Het hybride blok combineert twee, in potentie conflicterende, functies: privéwoningen naast publieke voorzieningen. Om dit probleem op te lossen inspireerde ik mijn ontwerp op het Nederlandse structuralisme. Als uitgangspunt bij de studie naar harmonie en de balans tussen beide tegengestelde karakters gebruik ik Aldo van Eycks concept van tweeling fenomenen. Het wonen en het publieke programma zijn verweven en de onderlinge relatie heeft de ordening van de programmaonderdelen, de materialisatie van de gevels tot en met de draagstructuur sterk beïnvloed. Tot de tweeling fenomenen behoren in mijn plan onder meer de tegenovergestelde karakteristieken van de gesloten gemetselde zuidgevel en de glazen noordgevel, alsook de anonimiteit en de identiteit. Uit de verte gezien lijkt het wooncomplex een gewoon bakstenen gebouw. Van dichtbij kan men de hoger gelegen en de lager gelegen woningen onderscheiden door het verschil in baksteenverband waardoor er tegelijkertijd sprake is van anonimiteit en identiteit.

Bovendien blijkt de invloed van het Nederlandse structuralisme uit de tweede woonkamer van de gezinswoning. Afhankelijk van de wensen van de bewoners kan de tweede woonkamer bijvoorbeeld ook gebruikt worden als kantoor, bibliotheek, gastenverblijf of speelkamer.
Mijn project Chain Housing is niet alleen een hedendaagse oplossing, het is ook een voorbereiding op de toekomst van Amsterdam.

Doorsnede meer afbeeldingen