Nieuws

Leuke (klein) project: Shine Tower

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed Inbox: Shine Tower van Hilberink Bosch architecten.

foto de architecten

Wat?
Een torenconstructie van twintig zeecontainers die door Hilberink Bosch architecten is ontworpen voor het Shine festival. Dit festival, georganiseerd door Wave of Tomorrow,  is een nieuw hedendaags kunstenfestival met een mix van beeldende kunst, film, architectuur en muziek. De toren van zeecontainers vormt een tijdelijke constructie die interactieve kunstinstallaties omarmd.

Waar?
Het Paleiskwartier in ‘s‐Hertogenbosch. Dit is een relatief nieuwe wijk, gesitueerd aan de westelijke zijde van de stad, aan de ‘verkeerde’ kant van het spoor. De wijk is volop in ontwikkeling, met onder andere de recente toevoeging van de Paleisbrug over het spoor van Benthem Crouwel architecten en landschapsarchitect Piet Oudolf. Deze brug moet de koppeling gaan vormen met de oude historische binnenstad aan de overzijde van het spoor. De festivalorganisatie heeft bewust het Paleiskwartier gekozen als locatie om daarmee een bijdrage te leveren aan de publieke kwaliteit van dit deel van de stad.

foto Wave of Tomorrow

Bijzonderheden?
Een ruimtelijke constructie gemaakt van zeecontainer die ingenomen wordt door de werken van diverse kunstenaars: onder andere een opblaas sculptuur van Plastique Fantastique (Duitsland) die samen met studenten van de naastgelegen Bossche hogescholen is gerealiseerd, een continue videomapping van 1024 Architects (Frankrijk) en in de holte van de toren waren zogenaamde Hollandse Meesters geplaatst, minibioscopen waarin een selectie van de mooiste documentaires vertoond werden uit de laatste editie van de Dutch Master.
De bouwwijze van het project is bijzonder. De containers waren allen in bruikleen en moesten daarom op natuurlijke wijze gestapeld worden, dat betekende dat er niet gelast of geboord mocht worden in de containers. In verband met de financiële haalbaarheid diende de toepassing van ballast in de constructie tevens voorkomen te worden. Deze uitgangspunten resulteerden in een constructief stabiele en spectaculaire configuratie die slechts gebruik maakte van zogenaamde twistlocks en bridgefittings.

De Shine toren fungeerde als interactieve landmark voor het kunstenfestival en werd omringd door andere paviljoens, bouwsels en terrassen. Het samenspel van kunst, films, architectuur en muziek zorgde voor een bruisende dynamiek die het Paleiskwartier een hernieuwd elan heeft gegeven.

foto René de Wit