Kijk & Luister

Wat te zien op IDFA 2015?

Vier niet te missen documentaires op het Internationale Documentaire Filmfestival in Amsterdam, dat van 18 tot 29 november 2015 plaatsvindt.

The Chinese Mayor

In Jacksons Heights
Regisseur Frederick Wiseman draait ongeveer een documentaire per jaar. Zijn stijl is die van de direct cinema: lange tijd in een buurt of instelling aanwezig zijn, de camera laten draaien en de mensen zo langzaam laten wennen aan zijn filmwerk. In 1997 leverde dat een drie uur durend prachtig tijdsdocument op ‘Public Housing‘ waarin een sociaal werkster wordt gevolgd in een verpauperd sociaal woningbouwproject in Chicago.
Jacksons Heights ligt in Queens, New York, een kleurrijke multiculturele buurt die nog niet door baardige hipsters is ontdekt. Hoe enorm de buren ook van elkaar verschillen, ze verzetten zich gezamenlijk tegen de disproportionele huurverhogingen, pardon, gentrification.

Land Grabbing
De Oostenrijkse Kurt Langbein filmde eerder de geschiedenis van de Oostenrijkse grens, nu maakt hij een prachtig gefilmde reis langs graanvelden, tomatenkassen en suikerrietplantages, langs het EU-parlement in Brussel en een vijfsterrenhotel in Dubai, langs investeerders, lobbyisten en onteigende landgebruikers – kortom een veelzijdige les in neokolonialisme. De film toont onder meer Deense investeerders in Roemenië, Vietnamezen in Cambodja, een Nederlander in Ethiopië en multinational Cargill in Indonesië. Filmmaker Kurt Langbein hoort investeerders vertellen over “de hemel op aarde,” om vervolgens een bezoek te brengen aan de betreffende landerijen waar hij niet alleen de exploitanten aan het woord laat, maar ook de werknemers en lokale bewoners. Die hebben een heel ander verhaal.

The Chinese Mayor
Eerder al getoond op het AFFR, nu bij IDFA een herkansing om deze bijzondere documentaire van Hao Zhou over de burgemeester van Datong te bekijken. Yanbo Geng (Demolition Geng is zijn bijnaam) breekt duizenden woningen af om een historische stadsmuur te herstellen. Een naar Chinese normen zeer open documentaire waarin tegenstanders en de politieke dwang om binnen vijf jaar dit soort prestaties te realiseren komen goed aan bod. Klik hier voor een recensie van Harry den Hartog.

The Road
In 2013 wordt de nieuwe Xu-Huai snelweg feestelijk geopend, een investering van 586 miljard dollar passend in het Chinese dertig jaren plan voor economische ontsluiting. De documentaire toont dat het project achter de schermen feitelijk een oorlog was. Op en rond de bouwplaats waren corruptie, dreigementen, illegale constructies en slavernij eerder regel dan uitzondering. De tweede film van deze veelbelovende kritische filmmaker Zanbo Zhang.

En verder…
Er worden ook oudere documentaires getoond die de moeite waard zijn van het opnieuw bekijken. HighRise, het indrukwekkende en continu ontwikkelend online project van Katerina Cizek, Megacities van Michael Glawogger en het is altijd perfect om Man with a Movie Camera in de vroege ochtend in de mooie zaal van Eye te bekijken. En heb je even genoeg van films kijken, Thomas Rau geeft op 26 november in De Brakke Grond een lezing getiteld Ons zijn is tijdelijk, de gevolgen zijn permanent.