Nieuws

Zoek de verschillen

Tering naar de nering zetten, inspelen op nieuwe marktbehoeften, welk label je er ook op plakt, de verschillen tussen het ontwerp dat OMA in 2008 maakte voor mixed functie gebouw in hartje Rotterdam, en het zojuist gepresenteerde ontwerp, ook van OMA, zijn zoals dat tegenwoordig heet, opmerkelijk.

Zojuist kwam een persbericht van Multi Vastgoed binnen over het aangepaste FORUM Rotterdam, een project dat in 2008 grootst wordt gelanceerd als een door OMA ontworpen gebouw met winkels, kantoorruimte, woningen en culturele voorzieningen als een theater en museum. In de volksmond staat het ontwerp al snel bekend als de Kaas van Koolhaas. In 2010 volgende een eerste aanpassing van het ontwerp. De gaten verdwenen, de naam veranderde in de Kubus van Koolhaas. Vijf jaar later ligt er opnieuw een aangepast ontwerp. Zoek de verschillen.
Twee hints: het concept kubus wordt verlaten, high-end stores worden vervangen door onder andere de flagship store van Primark. Een ding blijft gelukkig ongewijzigd: “OMA en Wessel de Jonge Architecten uit Rotterdam zijn vanaf het begin van het planproces betrokken en ook de ontwerpers van het nieuwe plan. Hiermee blijven de essentiële uitgangspunten, waardes en Multi’s kwaliteitsambities in het plan gewaarborgd”, aldus Multi’s persbericht.