Kijk & Luister

Mr. Hu and the Temple

Documentaire over de bouw van een Chinese boeddhistische tempel in Zuilen, die deze week officieel wordt geopend.

Regie: Yan Ting Yuen, Nederland, 2015

Meneer Hu heeft een droom: een boeddhistische tempel bouwen in Nederland. Deze moet een brug slaan tussen Chinezen in China en Nederland. De tempel moet worden gebouwd in samenwerking met een gevestigd complex in China en de keuze valt op Mount Putuo, gelegen op een eiland ten zuidwesten van Shanghai. Scènes in China en Nederland wisselen elkaar af. Het levert contrasterende beelden op van oud en nieuw, Oost en West, rust en hectiek. Een monnik geeft de plantjes water op Mount Putuo, terwijl meneer Hu door een Vinex-wijk racet op zoek naar een locatie. Een aantal monniken komt naar Nederland om advies te geven. Welke Boeddhabeelden moeten waar komen en welke inrichting past bij de moderne tijd, zonder tradities uit het oog te verliezen? Dankzij de Chinese gemeenschap is het geld voor de bouw, bijna vijf ton, snel bijeen. Maar als het project vertraging oploopt, komt de samenwerking opnieuw onder druk te staan. Worden Oost en West het eens over de praktische invulling van boeddhistische waarden? De film werd eerder op IDFA getoond.

Zondag 6 december, 13.00 uur op NPO2 (BOS)
of bij online