Beukbergen, de verbouwing van een woonwagenkamp

Kijk & Luister —

Blijft woonwagencultuur – sinds vorig jaar officieel cultureel erfgoed – bewaard? Volgens documentairemakers Frans en Silvia Bromet blijken jongere woonwagenbewoners de cultuur als veel minder heilig te zien dan de oudere garde, die nog sterk hecht aan de traditie.

Als het aan staatssecretaris Brokx van het toenmalige ministerie van VROM had gelegen, zou woonwagencentrum Beukbergen in Huis ter Heide in de jaren tachtig al zijn opgedoekt. Het nieuwe beleid was immers: sluiting van alle grote regionale woonwagencentra, aanleg van kleine woonwagenlocaties en verplichte spreiding van alle bewoners over die locaties. Maar de inwoners van Beukbergen verzetten zich, net als bewoners van ook andere grote woonwagencentra. Zij willen bij elkaar blijven wonen in familieverband en blijven leven zoals ze leven. De Beukbergenaren hebben het geluk dat ze de steun krijgen van toenmalig burgemeester Boekhoven van Zeist die weigert het centrum op te doeken.

Beukbergen groeit in de jaren daarna uit tot het grootste woonwagencentrum van Nederland met 170 standplaatsen. Koos Janssen, de huidige burgemeester van Zeist, besluit na zijn aanstelling in 2006, Beukbergen een flinke opknapbeurt te geven. Het centrum wordt tegelijkertijd uitgebreid met nieuwe huizen, zodat ook de kinderen op de wachtlijst er een plek kunnen krijgen. Als Beukbergen straks helemaal klaar is – het streven is in 2018 – zal het 220 wooneenheden tellen, waaronder meerdere seniorenwoningen. Beukbergen wordt dan een gewone wijk van Zeist. En juist dat baart de bewoners ook zorgen.
Bron: Het Wiel

Dinsdag 19 januari 2016
22.55 uur NPO2 daarna
via Uitzending gemist

Kijk voor meer TV-uitzendingen (ook online) in de Agenda.