Kijk & Luister

De onverboden stad

Documentaire uit 2008, gefilmd vooraf aan de Olympische Spelen.

De opmars van China leest als een jongensboek. In het hart van het keizerrijk is een ufo geland. Iedereen bereidt zich voor op wat komen gaat. Maar in Peking, op een steenworp van het Plein van de Hemelse Vrede, is een kleine steeg blijven steken in de tijd. Haar bewoners zitten klem tussen de opmars van de vernieuwing en het leven zoals ze dat altijd hebben geleefd. Een bestaan vol onzekerheid, maar ook met hoop en verwachting.

Filmmaker Floris-Jan van Luyn gaat terug naar de steeg waar hij in de jaren negentig heeft gewoond toen hij correspondent was van NRC Handelsblad. Zijn oude buren vertellen hun verhaal over een leven waarin niemand meer weet wat de dag van morgen brengt. Wanneer wordt de oude steeg afgebroken? Kunnen de bewoners blijven of mogen ze weg? En is het één wel beter dan het ander? De antwoorden liggen op straat, zolang als het duurt, want niemand weet hoe lang die er nog ligt.