Nieuws

Leuk (klein) project: Hub

In de serie leuke (kleine) projecten uit de ArchiNed e-mail inbox: Hub van Kraaijvanger.

Hub in het Gele Gebouw – foto Ronald Tilleman

Wat?
De Hub is een demontabel, modulair systeem. De Hub huist een keuken, een badkamer en een toilet, maar voorziet ook in warmte, een geluidsinstallatie en internet. Er zijn ook aanvullende Hubs, zoals de Bedhub. Met het systeem kunnen leegstaande panden binnen enkele dagen worden omgebouwd tot woningen.

Waar?
De eerste Hub staat samen met een Bedhub op de eerste verdieping van het Gele Gebouw in het Rotterdamse Zomerhofkwartier. Deze pilot is opgebouwd uit HPL-meubelplaat en Volkernplaten die met Lamello-verbindingen in elkaar zijn gezet. Dankzij de leidingen en de bekabeling in de vloer van de Hub zijn alle voorzieningen via één punt verbonden met bestaande leidingen.

Het is de bedoeling dat er iemand een half jaar in de pilot Hub gaat wonen om het systeem te testen. Er is al een bewoner geselecteerd maar het Gele Gebouw, een kantoorpand, heeft nog geen woonfunctie. Het wachten is nog op de juiste vergunning voordat de proef van start kan gaan.

Bedhub in het Gele Gebouw – foto Ronald Tilleman

Waarom?
De Hub was de winnende inzending van de prijsvraag Wonen in de toekomst die woningcorporatie Havensteder vorig jaar uitschreef ter gelegenheid van hun 100 jarig bestaan. De hoofdprijs was de realisatie van het concept in het Zomerhofkwatier.

Bijzonderheden:
Je kunt niet wonen in de Hub. De Hub voorziet in het comfort voor een woning. Wanneer je een Hub neerzet in een lege ruimte dan zijn de basisvoorzieningen aanwezig om er te kunnen wonen.
Het idee is dat gebruikers de Hub niet kopen, maar huren of leasen. Om dit mogelijk te maken, wordt de Hub idealiter gefinancierd door leveranciers van materialen, data, energie, water en afvalverwerking. Zij zouden dan tevens de eigenaars van het bouwsysteem zijn.

Opdrachtgever Havensteder overweegt meer Hubs te bestellen. De corporatie ziet mogelijkheden om met het systeem ‘woningen’ te realiseren voor twee snelgroeiende groepen: statushouders en eenpersoonshuishoudens. Daarnaast praat Kraaijvanger met partijen over mogelijke andere toepassingen van de Hub.

Hubs in het Gele Gebouw – foto Ronald Tilleman