Kijk & Luister

Onder de Oppervlakte

Een reconstructie van de onnavolgbare politieke besluitvorming rond het al dan niet onder water zetten van de Hedwigepolder.

In 2005 tekenen Nederland en Belgiƫ een verdrag over de uitdieping van de Westerschelde, zodat ook de grootste zeeschepen naar de haven van Antwerpen kunnen varen. Het economisch belang van de rivier is groot, zowel voor Vlaanderen als Zuid-Nederland. Tegelijkertijd wordt afgesproken dat om de natuur te herstellen, polderland moet worden teruggegeven aan de rivier. Over de invulling daarvan lopen de emoties hoog op. Uiteindelijk spitst de discussie zich toe op de Hedwigepolder, die al dan niet onder water gezet moet worden. Nu, na tien jaar, vele rapporten en regeringen later, heeft Nederland het akkoord nog steeds niet uitgevoerd. Onder de oppervlakte doet een poging dit politieke spel vol sentimenten te doorgronden.

De documentaire van Digna Sinke (Tiengemeten, Weemoed en Wildernis) is eerder vertoond op AFFR2015 en bevat voornamelijk interviews met actoren. JP Balkenende schittert door afwezigheid.

Maandag 1 februari 20:30 uur op NPO2
daarna online te bekijken