Nieuws —

Leuk (klein) project: boeken lezen in een UFO

Iris de Kievith Architect

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer een (voor)leespaviljoen in Rotterdam-Zuid ontworpen door Iris de Kievith, gerealiseerd door Boris Duijneveld van MUD projects en Clara Froger.

foto Marc Heeman

Wat?
Een (voor)leespaviljoen voor kinderen in Feijenoord (Rotterdam).

Waar?
Het project staat in de speeltuin De Feijenoordse Middenstip, een groen, vrolijk en veilig eilandje in de knetterharde omgeving van de Rotterdamse wijk Feijenoord.

Waarom?
In Feijenoord gaat een groot aantal kinderen met een taalachterstand naar de basisschool. De Feijenoordse Middenstip wil vanuit de speelse en vertrouwde omgeving van de speeltuin om de hoek, kinderen en hun ouders te stimuleren de Nederlandse taal machtig te worden. ‘Het Taalbos’ is het kader waarbinnen de speeltuin meerdere projecten organiseert. Het (voor)leespaviljoen is een van die projecten. Het biedt een aantrekkelijke en intieme plek om samen een boek te kunnen lezen.

Wanneer?
Sinds november 2015 is het paviljoen voor iedereen geopend tijdens de openingstijden van de speeltuin.

foto Marc Heeman

Bijzonderheden
Dit is zo’n project dat alleen kan slagen doordat een groepje mensen zich met veel liefde ervoor inzet. De toewijding en passie van de vrijwilligers die ondanks alle bezuinigingen op de Rotterdamse speeltuinen en de kaalslag die dit tot gevolg heeft, blijven doorgaan met het dagelijks openen en onderhouden van de speeltuin werkt aanstekelijk. Door hen hebben de kinderen in de wijk een vrolijke en veilige plek om te spelen.

De basis van het paviljoen wordt gevormd door een compositie van twee oude polyester voedersilo’s. Boris Duijneveld van MUDprojects en expert op het gebied van transformaties van silo’s heeft het in zijn werkplaats in het Haagse Maakhaven gebouwd. De trechter heeft hij er pas na het transport naar Rotterdam opgezet. Het vangt regenwater op voor de moestuin.

Clara Froger heeft de bekleding van schapenwol ontworpen en gemaakt in samenwerking met de Rotterdamse sociale onderneming van De Viltmannen. ‘Uiteraard’ is hiervoor wol gebruikt van schapen uit de buurt. De kudde die je in het Kralingse Bos, in Spangen, of langs de A16 kunt zien grazen. Dertig vachten zijn verwerkt tot een dikke vilten bekleding waarmee het paviljoen een zacht en warm interieur heeft gekregen. Met een bijzondere geur. Het spaarzame licht door de paar (wasmachine)raampjes maakt het binnen nog intiemer.

De geborgenheid spreekt ook volwassenen aan, zoals de moeders van de kinderen die op maandagavond karateles hebben in het clubgebouw. Terwijl de kinderen sporten trekken zij zich terug in het paviljoen, als moeders onder elkaar. En steeds zijn ze verbaasd dat het lesuur alweer voorbij is. Het (voor)leespaviljoen is een plek geworden voor verhalen en goede gesprekken. En om de tijd te vergeten.

foto Marc Heeman