Kijk & Luister

Tegenlicht: Slimme Steden

Technologiebedrijven schetsen een aanlokkelijke toekomstvisie voor slimme steden. Welke prijs betalen burgers voor deze technologische droom?

Slimme steden: een goed georganiseerd leven in zogenaamde smart cities waar bewoners en apparaten zijn aangesloten op The Internet of Things en alles en iedereen met elkaar verbonden is. Het concept van de slimme stad is ontstaan vanuit de technologische industrie. Steden zijn de motor van economische ontwikkeling en in combinatie met de technologische revolutie heeft de slimme stad zich ontwikkeld tot een groeimarkt met een miljardenomzet. De technologiebedrijven verkopen efficiëntie en veiligheid voor de inwoners. Maar dat wordt bereikt door surveillance en het implementeren van gesloten systemen, waardoor inwoners hun invloed op het leven in de stad verliezen.

In de uitzending aandacht voor onder meer smart nation Singapore, Eindhoven als hightech innovatiehub, schrijver van het boek Smart Cities Anthony Townsend, pleitbezorger voor het actief betrokken houden van stadsbewoners uit alle lagen van de bevolking. In Amsterdam, Bristol en Barcelona worden inwoners opgeroepen actief problemen in de stad te melden en mee te doen met het bedenken van slimme oplossingen. (VPRO Tegenlicht).

Op TV zondagavond 21.05 uur op NPO 2, daarna online op de website van VPRO Tegenlicht.