Kijk & Luister

James Casebere in De Canvasconnectie

De Amerikaanse fotograaf James Casebere (┬░1953) is gebeten door architectuur. Maar in plaats van zijn lens te richten op gebouwen, bouwt hij ze na op schaal. Zo zijn de foto’s van Casebere het resultaat van een zorgvuldige arbeid in het atelier, die begint met de bouw van modellen en eindigt met een complexe belichting.

Zijn werk bracht hem vijfentwintig jaar geleden in de voorhoede van de staged photography, een genre waarin kunstenaars als Jeff Wall of Gregory Crewdson bekende actoren zijn. De kunstenaar cultiveert de ambigu├»teit van de fotografie en van sociale geografie en zet ze om in politiek werk. In 2005 onderzocht hij de betrekkingen tussen Oost en West. In 2008 liet hij zich inspireren door de geheime gevangenissen van het Amerikaanse leger. En in 2010 was er de reeks ‘Landscape with Houses’, waarin de Amerikaanse kredietcrisis doorklonk.

Zijn werk is vertegenwoordigd in talrijke instellingen, waaronder het MoMA, het Solomon R. Guggenheim Museum, het Metropolitan Museum of Art, het Victoria and Albert Museum en Tate Modern.