Nieuws

de Dag van de Architectuur: tips

printscreen website Dag van de Architectuur Amsterdam

De Dag van de Architectuur is nog steeds een vrolijk evenement waar architectuur als culturele daad wordt gevierd. Op verschillende locaties in het land vinden op 18 juni tal van activiteiten plaats. Er is zelfs weer een overkoepelde Dag van de Architectuur website. Oké de website is zeer elementair, maar het is iets. Ter opfrissing van het geheugen: vorig jaar besloot de BNA dat het niet meer haar taak was om de Dag van de Architectuur te coördineren. Wie deze schone taak nu op zich heeft genomen, hebben we nog niet kunnen achterhalen.

Een aantal tips:
In Eindhoven staan net als voorafgaande jaren voormalige Philips-gebouwen en – complexen centraal. De ochtend begint met lezingen, ’s middags kunnen gebouwen worden bezocht, met een gids of op eigen gelegenheid.

In Tilburg kunnen bijzondere woningen worden bezocht: woningen in voormalige scholen, woningen in oude schepen, woningen in het op twee na hoogste gebouw van Nederland, woningen voor kinderen en jongeren met een licht tot ernstig verstandelijke beperking,… Vooraf aanmelden noodzakelijk.

In Breda heeft het lokale architectuurcentrum, een fietstocht uitgezet ‘langs het spoor’. Op verschillende locaties zijn rondleidingen. Aanmelden noodzakelijk.

Amersfoort is booming, maar liefst twintig projecten zijn te bezoeken. Nog te realiseren plannen worden toegelicht (Kristian Koremans (ZUS) vertelt over De Nieuwe Stad), in gerealiseerde projecten geeft de architect een rondleiding (Bram van Borselen (ZEEP) in het appartementencomplex aan de Leusderweg).

Haarlem heeft als thema Ondergronds, maar ook bovengrondse projecten zijn opgesteld, zoals het vernieuwde stadhuis van Bloemendaal (Rudy Uytenhaak).

In Amsterdam staat de Dag van de Architectuur in het teken van zelfbouw. Op zaterdag 18 juni zijn er films en lezingen bij Arcam en op zondag 19 juni is het open huis bij zelfbouwhuizen en – complexen. Niet te missen, lijkt ons.

En in Rotterdam? In Rotterdam is het de hele maand feest met de Rotterdam Architectuur Maand. De Trap wordt inmiddels afgebroken, blijft wegens groot succes nog tot en met zondag 19 juni staan, en er is  Zig-Zag-City “een reis langs onverwachte plekken in de stad”, de uitreiking van de Archiprix in het Timmerhuis, rondleidingen in de Van Nelle-fabriek en nog veel meer. Let op er is ook nog een speciale Dag van de Architectuur Rotterdam website, met informatie over de gebouwen die zijn opengesteld.