Nieuws

Syb Groeneveld nieuwe bestuurder Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Syb Groeneveld – foto Frank Hanswijk

Minister Bussemaker heeft Syb Groeneveld benoemd tot directeur-bestuurder van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie op voordracht van de Raad van Toezicht. Hij volgt per 1 september 2016 Janny Rodermond op.

Syb Groeneveld (1971) was eerder bestuurder bij denktank Kennisland, was bijna zes jaar hoofd nieuwe media bij het Mediafonds en was verantwoordelijk voor de eerste twee interactieve programma’s op het Nederlands Film Festival. Sinds april 2016 is hij manager strategie en beleid van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Groeneveld is bekend met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, hij was van 2012 tot 2016 lid van de commissie meerjarige programma’s.

Van Groeneveld wordt verwacht dat hij “de sprong kan maken naar een nieuwe ontwikkeling van het fonds”, aldus voorzitter van de Raad van Toezicht Roelof Bleker in het persbericht. Groeneveld in datzelfde persbericht: ‘Het is een fantastische uitdaging om samen met mijn nieuwe collega’s het fonds verder vorm te geven. De Nederlandse creatieve ontwerppraktijk heeft steeds meer een interdisciplinair karakter en vertrekt minder vaak vanuit rigide beroepskaders. Dat levert nieuwe perspectieven en oplossingen op voor onderwerpen zoals klimaat, verstedelijking en duurzaamheid. Als cultuurfonds zullen we de komende jaren die maatschappelijke impact van ons programma nog beter in kaart brengen en succesvolle initiatieven internationaal presenteren.”

Het fonds heeft een jaarbudget van ongeveer vijftien miljoen euro. De aanstelling van Groeneveld is voor vijf jaar.