Nieuws

Leuk (klein) project: Foresea

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox: Foresea, een installatie over de stijgende zeespiegel van studenten landschapsarchitectuur TU Delft voor het Oerol-festival.

foto studenten TU Delft landscape architecture department

Wat
Foresea, een installatie voor het theaterfestival Oerol.

Waar
Strand Hoorn, Terschelling.

Wanneer
11 tot en met 19 juni 2016.

Waarom
Twaalf studenten van de TU Delft afdeling Landschapsarchitectuur hebben in drie maanden tijd een installatie ontworpen voor het Oerol-festival op Terschelling. Oerol is een jaarlijks terugkerend festival waarbij het gehele eiland in het teken staat van theater, muziek en kunst. De installaties zijn een onderdeel van het festival en staan verspreid over het hele eiland. Hoewel iedere installatie een andere vorm en doel heeft, is er een overkoepelend thema, dit jaar was dat ‘the sense of place’. Van de organisatie kregen we het strand van Hoorn toegewezen als locatie voor onze installatie.

Als thema kozen we het stijgen van de zeespiegel. Door de bezoekers van Oerol stellingen voor te leggen, wilden we hen laten discussiëren over dit thema. De stijging van de zeespiegel is een probleem waar wij allemaal verantwoordelijk voor zijn. We lieten de bezoekers zien wat de consequenties zijn van de zeespiegelstijging en creëerden bewustzijn over wat je zelf kan doen om een verschil te kunnen maken.

foto studenten TU Delft landscape architecture department

Bijzonderheden
De installatie bestaat uit 57 stalen palen van 6 meter hoogte die op het strand van Hoorn zijn geplaatst. Elke paal is voorzien van een andere stelling. De bezoeker/ster wordt gevraagd om naar twee palen te lopen en de twee bijbehorende stellingen te beantwoorden. Wanneer hij/zij het antwoord heeft doorgegeven, krijgt hij/zij een blauw touw om tussen de twee palen te spannen. De hoogte waarop de touwen bevestigd worden, wordt bepaald door de mate waarin de geënquêteerde het eens of oneens is met de stelling. Iedereen die participeert in het onderzoek werkt op deze manier mee aan het maken van een zee aan touwen.

Naast het beeld dat wordt gecreëerd, worden alle reacties op de stellingen geregistreerd. Samen met informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats wordt na afloop van het festival  gekeken of er interessante conclusies te trekken zijn en de hamvraag beantwoord kan worden:
zijn de bezoekers van Oerol zich bewust van het probleem dat zeespiegelstijging met zich meebrengt, en zijn zij bereid hun gedrag aan te passen om zeespiegelstijging te verminderen?

> meer informatie over Foresea

foto studenten TU Delft landscape architecture department